СЕМ се събира, за да изрита Емил Кошлуков

Съветът за електронни медии ще повтори края на конкурса за генерален директор на БНТ, като гласува отново за всичките 8 кандидати, допуснати до 4-ия кръг в конкурса през юни миналата година, за да изхвърли от поста шефът с изтекъл мандат Емил Кошлуков.

Това се очаква да се случи, след като членовете на СЕМ решиха единодушно да не обжалват решението на Административния съд София-област. С него съдът отмени като незаконосъобразно решението на СЕМ от 2022 г. за прекратяване на процедурата за избор на генерален директор на БНТ. Това доведе до оставането на Кошлуков на поста, което продължава вече година извън мандата му.

Сега съдът връща делото като преписка на СЕМ за ново произнасяне от фазата – гласуване кандидатурата на всеки един от кандидатите, допуснати до четвърти етап от процедурата, като при гласуването всеки един от членовете на СЕМ гласува със „за“ или „против“, а постановеното решение на СЕМ бъде мотивирано.

„Не споделям мотивите на съда. Процедурата беше проведена публично, излъчвана по БНТ2. Всеки от членовете мотивира вота си“, каза председателката на СЕМ Соня Момчилова по време на заседание на съвета. По думите й процедурата е била прекратена поради изчерпване на възможностите, а членовете на СЕМ са ползвали и трите опции за гласуване – „за“, „против“ и „въздържал се“.

Въпреки това Момчилова предложи решението на съда да не бъде обжалвано, тъй като така изборът на генерален директор на БНТ ще бъде отложен още във времето. СЕМ гласува единодушно съветът да не обжалва и по този начин да изчака решението на съда да влезе в сила. Тоест след това ще гласува отново за Емил Кошлуков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Сашо Диков, Василена Матакева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова – кандидатите, допуснати до последния кръг в конкурса.

Според указанията от съда членовете на СЕМ не трябва да гласуват с „въздържал се“ и да мотивират решението си.