Исус
Исус

Семейната гробница на Исус разтърси устоите на Църквата

Едно историческо разследване пренаписа историята на ранното християнство

Тайната на изгубената гробница на Христос – археологическият Титаник, с който носителят на Оскар Джеймс Камерън разтърси устоите на Църквата в началото на 2007 г., достигна и до българските читатели. В завладяващото историческо разследване „Семейната гробница на Христос“ (ИК НСМ-Медия) си дават среща археологията и модерните технологии, за да разкрият истината за една загадка отпреди 2000 години. Автори на книгата са американският изследовател Чарлз Пелегрино и канадският продуцент Симха Якобович, посветили заедно с Камерън близо 5 години на една забравена археологическа находка.

През 1980 г. в йерусалимския квартал Талпиот е открита еврейска гробница от 1 в. със саркофази, носещи имена като Йосиф, Мария, Исус и други познати личности от евангелията. Имената са толкова обичайни, че тогава израелските археолози не обръщат внимание на откритието и прибират костниците в хранилище. Двайсет години по-късно Якобович, Пелегрино и Камерън, заедно с екип от учени, се заемат да разбулят тайната на забравената гробница.

Независими ДНК експертизи, възложени на различни лаборатории и специалисти, доказват потресаващия факт, че в гробницата са били положени останките на Дева Мария, Йосиф, Исус Христос, Мария Магдалина и дори на техен син на име… Юда! Анализите установяват генетична връзка между останките на Исус и Мария и не отриват такава между Исус и Мария Магдалина, което според експертите означава само едно – за да бъдат положени костите й в тази гробница, Мария Магдалина е трябвало да бъде жена на Исус.

Статистическият анализ на комбинацията от имена върху саркофазите показва, че възможността за случайното им съвпадение с имената от евангелията е 1 към 2,5 милиона или де факто е невъзможно.

Заедно с книгата в началото на 2007 г. „Дискавъри Чанъл“ излъчи 90-минутния документален филм на Камерън „Изгубената гробница на Исус“, който предизвика „титаничен дебат между вярващи и скептици“, както писа „Таймс“. След първоначалния шум и огромния интерес към книгата и филма в началото на 2007 г. бе задействана глобална машина за потулване на фактите около находката. Религиозните и консервативните кръгове на Запад възприеха откритието като предизвикателство към самите фундаменти на вярата. В редица страни църковните институции призоваха филмът да не бъде излъчван. Прочистени бяха дори информационни масиви и форуми по темата в интернет.