Демонтажът на Паметника на Съветската армия стана повод за ново разделение в обществото

„Сглобка”, „демонтаж” и „ротация” се борят за Думи на годината

От днес до петък тече гласуването в кампанията „Думи на годината“ за ключовите за България думи и изрази на 2023-та, организирана от „Как се пише“. Гласуването е във Фейсбук страницата на сайта за правопис, създаден и поддържан от Полина Върбанова.

„Дори и вашата дума или израз вече да ги има, напишете ги отново в свой коментар. Отчитат се написаните думи, а не харесванията“, призовават организаторите.

Организаторите искат да проведат открито и широкомащабно допитване в 3 етапа. Първият е до този петък. В него всеки има възможност да даде своите предложения за думи на годината. След това от 30-те най-популярни предложения 5-членно жури ще отсее 10, които ще бъдат включени в анкета. От 16 до 21 януари всеки ще може да гласува в анкетата с 10-те избрани думи в сайта „Как се пише?“.

В журито са д-р Павлина Върбанова, доц. Георги Лозанов, журналистката Веселина Седларска, Доротея Николова, която е учителка по български език и литература и журналистка, както и д-р Иван Ланджев – поет и есеист.

Сред предложенията вече се наредиха „сглобка“, „евроатлантици“, „изкуствен интелект“, „дерогация“, „Шенген“, „времеубежище“, „некоалиция“, „демонтаж“, „ротация“