Шарките при децата: Как да ги разпознаем?

Епидемиолозите отдавна бият барабана, че опасните зарази вилнеят из Европа, а голяма част от децата не са имунизирани

Шарките попаднаха под прожекторите в началото на годината, когато Румъния обяви епидемия от морбили. Пет дни по-късно здравните власти у нас започнаха активна имунизация на неваксинираните деца и възрастни, за да спрат заразата да проникне и в България.

Епидемиолозите обаче отдавна бият барабана, че опасните зарази вилнеят из Европа, а голяма част от родителите не имунизират децата си. И това не е проблем от една-две години, както и не засяга само нашата страна. Антиваксинационните настроения датират от няколко десетилетия, а резултатът тепърва излиза наяве.

И тъй като никой не е застрахован, дори хората в активна възраст, е добре да познаваме шарките. В тази група влизат определен брой остри инфекциозни заболявания, за които един от най-характерните симптоми е обривът по кожата и лигавиците.

Често пациентите са с влошено общо състояние и повишена температура. В зависимост от причинителя инкубационният период е различен, а също така видът на обрива и оставените от него белези.

Морбилито започва с обрив зад ушите

Това е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Болестта е позната още и като дребна шарка. Инфекцията се характеризира със засягане на дихателните пътища (най-често горни), очите и кожата. Уврежда се и общото състояние на пациента.

 

Снимка: iStock

 

Единствен източник и резервоар на инфекцията са хората, което е предпоставка за възможността за пълно ликвидиране на заболяването чрез масово прилагане на противоморбилната ваксина, уточняват педиатрите.

Инкубационният период е средно 10-14 дни, но може да достигне до три седмици. След неговото изтичане настъпва влошаване в общото състояние – висока температура, която може да достигне 39 градуса, хрема, суха, дразнеща кашлица и конюнктивит. Няколко дни след появата на тези симптоми следва появата на типичния за тази шарка обрив.

Характерното за него е, че започва зад ушите и в рамките на 2-3 дни последователно обхваща кожата на лицето, шията, торса и крайниците. Представя се от малки по размери червени петънца – макули, които проявяват тенденция към сливане и образуване на плаки. Обривът е с изразен червен цвят, като кожата между отделните пъпки е непроменена.

Отличителен белег за морбилито е появата на обрив в устата, 1-2 дни преди появата му по кожата. Петънцата са бели и големи колкото глава на карфица. Наричат се петна на Филатов-Коплик.

В рамките на 3-4 дни кожните промени започват да отшумяват, като се наблюдава фино излющване на повърхностния слой на засегнатите участъци от кожата. Обривът завяхва в същата последователност, с която се е появил – от лицето към долните крайници.

Рубеолата не оставя белези по кожата

Рубеолата също е инфекциозно заболяване, което протича с обрив по кожата, повишена телесна температура и симптоми от страна на горните дихателни пътища. Обикновено симптомите са изразени в по-лека степен и се срещат форми със субклинично протичане.

 

Снимка: iStock

 

Обривът при рубеола е по-скоро с розов цвят, т.е. доста по-светъл е от този при морбилито. Характерен симптом е уголемяването на лимфните възли в областта на шията – това състояние е известно като симптом на Теодор.

Обривът се разпространява постепенно от лицето към торса и долните крайници. Най-силно се засягат лицето, гърбът и седалището.

За разлика от морбилито, при рубеолата не се наблюдава тенденция към сливане на пъпките в по-големи формации. Друга отличителна черта на този вид шарка е, че не се наблюдава излющване на кожата в периода на завяхване на пъпките. След преминаване на обрива не се наблюдава остатъчна пигментация или белези.

Вариолата се счита за ликвидирана инфекция

Вариолата, или така наречената едра шарка, се смята за първото напълно ликвидирано инфекциозно заболяване благодарение на масовото прилагане на противовариолна ваксина. Въпреки че най-вероятно едва ли човек ще попадне на заразен с вариола, добре би било да се знае, че болестта се характеризира с рязко влошаване на общото състояние след изтичане на инкубационния период.

 

Снимка: iStock

 

Няколко дни след това се появява и обривът – първоначално по лигавицата в устата, а след това и по кожата (в последователност от лицето към крайниците). Първоначално по кожата се появяват червени петна, които бързо преминават в надигнати над нивото на кожата папули.

Постепенно от тях се развиват мехурчета с бистро съдържимо и размери 3-5 мм. До 1-2 дни те преминават в гнойни мехурчета, които сравнително бързо се пукат и образуват силно болезнени кожни язви. В рамките на 8-12 дни тези язви се покриват с крусти (корички), които, след като се излющят, оставят белези.

Варицелата е упорита и ужасно сърби ужасно

Варицелата представлява остро инфекциозно заболяване, което се причинява от зостер вирус. Инфекцията протича под формата на две заболявания – варицела (която се развива при първа среща с вируса) и херпес зостер (при активиране на тлеещата инфекция).

 

Снимка: iStock

 

Инкубационният период при варицела е 10-15 дни, в по-редки случаи – до 20 дни. След неговото изтичане настъпва влошаване на общото състояние – повишаване на температурата, намален апетит, умора и др. При около 15-20% от пациентите се наблюдава обрив като при скарлатина, но той отшумява бързо. Характерният за варицела обрив започва внезапно и се предшества от остро повишаване на температурата, уточняват медиците.

За разлика от морбили и рубеола, при варицела обривът се появява първо по тялото – корем, гърди, гръб и накрая по крайниците. Специфично е обхващането на окосмената част на главата от обрива, което е задължителен белег на заболяването.

В началото обривът е под формата на малки по размери червени петънца, които впоследствие се надигат и изпълват с бистра течност. В рамките на 2-3 дни те постепенно завяхват и се формират корички. Няколко дни след първата обривна вълна се появява втора, която има същите характеристики. Подобни обривни „пристъпи“ могат да се развият до 3-4 пъти.

Често медиците описват обрива при варицела като „звездно небе“ поради разнообразната големина и форма на пъпките. Добре би било да се знае, че тази шарка засяга и лигавиците – на устната кухина, на червата, на пикочо-половата система и т.н. И най-неприятната новина – обривът се съпровожда с упорит сърбеж.

Скарлатината се предава лесно от дете на дете

Скарлатината също е инфекциозно заболяване, което протича с обрив. Заразата лесно се предава от дете на дете. Самото заболяването започва с повишена температура (над 38,5о С), болки в гърлото, лош дъх от устата, подути шийни лимфни възли, отпадналост, безапетитие, гадене и повръщане.

Ден-два след това се появява ситен обрив по шията, който се разпространява към тялото. При натиск обаче кожата някак избледнява. След 3-4 дни пъпчиците постепенно избледняват и кожата се излющва.