Шефът на ДАНС с новина: Изгонихме 85 руснаци

През 2022 г. България е обявила за персона нон грата 85 служители на руските официални представителства у нас. Това обяви в първото си интервю от назначаването му на поста председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев пред БТА.  За сравнение през 2021 г. са били изгонени само трима руснаци.

Тончев твърди, че в момента няма пряк риск за сигурността на населението на България. Продължаването на военните действия обаче може да доведе до засилване на миграционния поток към и през страната ни. Възможни са последици в икономически план като ръст на цените и възникване на предпоставки за прекъсване на вериги за доставки, каза Тончев.

Войната в Украйна отразява амбициите на Руската федерация за намеса в световния ред и противопоставяне на САЩ и Запада. Събитията от изминалата година поставиха на дневен ред темите за глобалната продоволствена сигурност и необходимостта от преодоляване на енергийната зависимост на Европейския съюз (ЕС) от Русия, смята председателят на ДАНС.

По думите ма Пламен Тончев се наблюдава се и все по-засилен процес на интеграция между обществените отношения и информационните технологии. В резултат на това, негативното влияние върху едната система рефлектира силно върху другата. Тази среда налага въвеждането на по-високи изисквания към мерките и подходите за гарантиране надеждността на системите, твърди председателят на ДАНС.

Според него фактът, че редица страни развиват такъв тип инструменти ще продължава да поставя много по-високи изисквания към прилаганите политики в областта на киберсигурността.