Шефка на социални домове гепи 200 бона, съдът я помилва

Окръжен съд – Монтана осъди бившата директорка на два социални дома в село Добридол, община Лом, да заплати на Община Лом 195 509 лева – присвоени парични средства и вреди, нанесени за времето, през което е ръководела социалните заведения.

Жената, с инициали Н.Д.П. е била директор на Дома за възрастни хора с деменция (ДВХД) и Дома за стари хора (ДСХ) в село Добридол през периода 2013-2017 г.

След извършен вътрешен одит на двете социални заведения от общинската администрация в Лом са установили редица нарушения на действащо законодателство и трудовата дисциплина. В резултат на констатациите Н.Д.П. е била уволнена, а материалите от проверката са изпратени на прокуратура и е образувано досъдебно производство.

През 2019 г. срещу директорката е било образувано наказателно дело за престъпление по служба, присвояване на значителни суми от бюджета на домовете чрез използване на фалшиви документи и неполагане на грижи за повереното й имущество.

В свой иск Община Лом е поискала от съда да осъди Н.Д.П. да заплати на общината причинените от нея вреди, изчислени на 202 909 лева. Гражданското дело на Община Лом е било спряно до приключването на започналото вече наказателното дело срещу бившата директорка.

През юни 2022 г. Окръжен съд Монтана признава подсъдимата Н. Д. П. – с висше образование, неосъждана, с постоянен адрес в град Хаген, Германия, за виновна в присвояване на значителни парични суми чрез използване на неистински документи за фиктивни доставки на стоки и услуги в домовете и неполагане на грижи за повереното й имущество като е одобрила нерегламентирани пътувания със служебни автомобили за лични нужди по различни направления – общо 22 932 км, и я наказва с 3 години лишаване от свобода, отложени с 5-годишен изпитателен срок.

Съдът оправдава подсъдимата по обвиненията в престъпление по служба-  издаване на заповед за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения, включително и на себе си, и за сключване на неизгодна сделка за покупка на автомобил.

След възобновяването на гражданското дело и след като се запознава с всички документи по него, сред които и влязлата в сила присъда  на наказателния съд, и изслушва защитата и вещите лица, Окръжен съд – Монтана е приел, че бившата директорка на социалните домове е извършила посочените в наказателната присъда престъпления и е причинила на община Лом значителни имуществени вреди.

Съдът я осъжда да заплати на Община Лом 189 523 лева – причинени от нея вреди от присвоени чрез фалшиви фактури парични средства и 5986 лева – вреди в резултат на бездействие – неполагане на достатъчно грижи за ръководене и стопанисване на повереното й имущество.

Съдът отхвърля исковата претенция на Община Лом над сумата над 195 509 лева до пълния размер от 202 909 лв. като неоснователна. Окръжен съд осъжда бившата директорка на двете социални заведения да заплати на Община Лом и 3825,60 лв. разноски по делото.

Решението на съда може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд – София в двуседмичен срок, пише „За истината“.