Шефове на клиники в Пирогов плашат с оставки от 1 февруари заради “случая Даная“

Днес в отворено писмо до медиите майката на починалото 15-годишно момиче настоя директорът на лечебното заведение Валентин Димитров да бъде временно отстранен до приключване на проверките в болницата

Ако не спрат натискът и тормозът над екипите на „Пирогов“ началници на клиники  и отделения имат готовност за подаване на оставка от 1 февруари. За това предупреждават от болницата в позиция по  „Случая Даная“.

Днес в отворено писмо до медиите майката на починалото 15-годишно момиче настоя директорът на лечебното заведение Валентин Димитров да бъде временно отстранен до приключване на проверките в болницата.

От „Пирогов“ отговориха с позиция, приета на заседание на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи.

Недопустимо е екипите на „Пирогов“ да работят под натиск през медиите и социалните мрежи, както и административен тормоз. Това нарушава доверието лекар-пациент и пречи на нормалния работен ритъм и ежедневното изпълняване на задълженията ни. Търпението на колегите да им бъдат отправяни обвинения в убийство и немарливост, когато всички факти и резултати от проверки противоречат на такива клевети, вече се изчерпа. Намираме подобен тормоз за недопустим и считаме, че това е основен генератор на конфронтация лекар-пациент както и на насилието срещу медици. Разочаровани сме от липсата на подкрепа от страна на Министерство на здравеопазването. Недопустимо е нормалното функциониране на болница „Пирогов“ да става заложник на междуличностни конфликти и задкулисни финансови интереси. Болница „Пирогов“ служи на всички, пишат от спешната болница.

 

На заседанието е взето решение за снемане на доверието от министъра на здравеопазването, когото призовават незабавно да се оттегли от поста. Присъствалите началници на клиники и отделения имат готовност за подаване на оставки от 1 февруари. От „Пирогов“ призовават колегите си и съсловните организации за подкрепа, „защото проблемът с тормозът и насилието върху лекарите рефлектира върху всички“.