Shell са продали въглеродни кредити „фантоми“ за $200 млн.

Водещият проект на Shell за улавяне на въглероден диоксид е спечелил над $200 милиона (канадски долари) от продажба на кредити за емисии за намаление на въгеродния диоксид, което никога не се е случило, според нов доклад на „Грийнпийс“- Канада.

Документи, получени по Закона за достъп до информация от екоорганизацията, показват, че Shell е лобирала и е получила сделка „2 за 1“ по време на преговорите с правителството през 2008 г. като начин за допълнително субсидиране на проекта. Съгласно тази сделка Shell е успяла да продаде кредити за два тона CO2 за всеки тон, който действително е уловила – и да генерира печалби.

„Продаването на кредити за емисии за намаления, които никога не са се случили, и фалшивите обещания, и фантомните емисии около този проект са мощна илюстрация защо Канада се нуждае от законово ограничение на емисиите на парникови газове от нефтения и газовия сектор“, заяви Кийт Стюарт, старши енергиен стратег на „Грийнпийс“-Канада и автор на доклада „Продажба на горещ въздух“ .

Разследването установява, че когато стойността на фантомните кредити се добави към 777 милиона долара (канадски долари) директни субсидии, предоставени на Shell от провинциалните и федералните правителства досега, канадските данъкоплатци покриват 93% от разходите по проекта Quest CCS на Shell. Проектът отчете $126 милиона (канадски долари) повече приходи от разходите му към края на 2022 г.

Проектът Quest за улавяне и съхранение на въглерод води до намаляване на по-малко от един милион тона емисии годишно. Междувременно емисиите на парникови газове от нефтените пясъци са се увеличили с 50 милиона тона, откакто Shell започна работа по проекта през 2005 г., и с 16 милиона тона от първата му пълна година на експлоатация през 2016 г.