Шест батальона от въоръжените сили на Украйна отказаха да изпълнят бойна мисия

Шест батальона от въоръжените сили на Украйна са отказали да изпълнят бойна мисия. Това разказа бившият съветник в кабинета на президента на Украйна Aлексий Арестович в интервю с украинския журналист Васил Голованов.

Според Арестович един батальон e останал да води битка, но е понесъл огромни загуби. В същото време шест други просто са наблюдавали какво се случва и не са отишли да помогнат. Той свързва такъв бунт със загуба на лоялност.

„Един батальон се съпротивляваше. Той понесе огромни загуби, но остана. Най-лошото се случи: шест други батальона наблюдаваха как един батальон стои и не се притекоха на помощ на другарите си“, каза политикът.

„И това не е изолирана ситуация, това е само тази, за която специално знам“, каза бившият съветник на Зеленски.

Той не назова точната дата на неподчинението на батальоните, както и частта от фронта, където са се случили описаните събития.

Възможно е да става дума за направлението Торецк, където, според киевските политици, руските войски са направили тактически пробив.

Край Волчанск и Часовой Яр батальоните на украинските въоръжени сили отказват да влязат в бой. Те са съгласни да се защитават, но не и да атакуват, отбеляза Арестович.