Шкварек: Епохата „Ние сме с Брюксел“ отминава – нещо се случва и в България, и в Европа

„Ако няма правителство, всяка една от големите, системни в момента партии при следващи, есенни избори, ще падне с още 100 000 или 150 000 гласа. Те трябва да направят правителство“. Това коментира в предаването „Лице в лице“ политическият анализатор Кристиян Шкварек.

„Ситуацията е нова, ситуацията е коренно различна и е време да започнат да разбират, че духа нов вятър – и в България, и в Европа. Това, което се случва е „жълт картон“. „Жълт картон“ беше вдигнат на нашите основни партии, „червен“ – на партиите във Франция, „оранжев“ – на партиите в Нидерландия. Нещо се променя в епохата, в която живяхме“, посочи още той.

„Последните 10 години имаше една ясна норма – ако ти си с Брюксел, ако си с правилната линия, ти си легитимен – и там, и в държавата си. Особено държавите в Източна Европа черпеха много легитимност от това „Вижте ни – ние сме с Брюксел и Брюксел е с нас. Само че тази епоха отминава, и то очевидно“, коментира Шкварек.

„Имаме партия, която е спечелила изборите у нас, и то убедително – с 11%. Друг е въпросът за ниската избирателна активност, но ние трябва да свикваме“, заяви бившият депутат от БСП Кирил Добрев.

„Десницата определено печели изборите в България и смятам, че е абсолютно нормално да се съберат и да се направи правителство. Просто трябва да преглътнат егото си и да се съберат“, допълни той.

„Не виждам защо „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ да не се включат. Те досега заявяваха, че няма да се включат в правителство със старите партии, нито че ще се включат в правителство с ГЕРБ и ДПС, но направиха и двете неща. Заявката им беше, че ще останат в опозиция и ще бъдат проевропейска, антикорупционна опозиция. Но ако правителството е проевропейско и вътре няма елементи на каквато и да било корупция, защо да не го подкрепят“, попита Кирил Добрев.

Христо Иванов – единственият възрастен в стаята с децата

„ГЕРБ, ДПС и ИТН и ГЕРБ, ДПС, „Продължаваме промяната“ или някаква част от „Демократична България“ – във всеки един момент тези варианти стоят на масата, но с въпроса колко са възможни – отваряме вече коренно различен спор. Това, което се случи в рамките на демократичната, либералната коалиция, е огромно. Те не просто загубиха половината си електорат, те загубиха може би единствения си легитимен лидер“, посочи Кристиян Шкварек.

„Христо Иванов беше единственият възрастен в стаята с децата. Последните два дни той направи много силни изказвания. Над час говори и обясняваше колко е тежка ситуацията – геополитически, икономически, за градската десница. Той стои изключително сериозно, тежко, а от другата страна тези, които останаха като лидери, казват „Здравейте, ние сме в гората“ и се хихикат. Възрастният човек в семейството излезе, затвори вратата и остави децата. Аз не знам тези деца какво ще правят“, коментира още той.

Ходът на Борисов

„Борисов направи силен ход с това, че няма да бъде премиер, с това, че отвори консултации, с това, че отвори вратата за кабинет, който да бъде по-скоро експертен и прагматичен“, посочи Кирил Добрев.

ДПС и ролята на Делян Пеевски

„ДПС показа този резултат, който е показвал винаги. ДПС показа, че е една изключително сериозна и стабилна партия. Партия, която разчита на своите структури и инвестира в младежките си структури в страната. Нормално е на избори да показва този резултат. Същият резултат при много по-ниска избирателна активност дава по-голям брой депутати“, заяви още той.

„Делян Пеевски не пропуска политически елемент и коментар по всяка една ситуация. А някои са в гората и са решили да не коментират“, заяви Кирил Добрев.

Изненадата „Величие“

„По-малко хора гласуват, а отдолу избуяват едни формации, за които се чудим откъде са се появили. Аз не бях изненадан, дори спечелих бас за това нещо. Аз казах, че тези хора ще направят някаква изненада. Виждах го с очите си. През 2021 година аз и мои съдружници организирахме едно шествие за семейството в деня на София Прайд. Дойдоха 400 човека, 2022 година дойдоха 2000 човека, 2023 година станахме 6000 души. Тази година очакваме 10 000 човека. Те се увеличават главоломно. Това са индикации, че нещо се случва в България и в Европа, то почва да избуява отдолу – нещо консервативно, на което му е писнало от 10-15 години да има едно и също либерално статукво в Европа. На това отдавам успеха на тези формации“, коментира Кристиян Шкварек.

„Очаквах нещо да се случи и забелязах индикациите във „Величие“. Полковник Марков правеше по 200 000 гледания в Youtube“, посочи още той.