Шофьор с винетка глобен 33 пъти – АПИ крие софтуерен проблем

Развръзка след репортаж за шофьор, глобен 33 пъти, въпреки че си е купил винетка – от Агенция пътната инфраструктура (АПИ) отстраняват софтуерния проблем в сайта на БГ ТОЛ.

Преди седмица разказахме историята на арх. Милан Рашевски, който си купува винетка онлайн, но въпреки това получава 33 глоби на обща стойност 10 230 лв.

Причината е софтуерен проблем. Живял е в чужбина и въвеждайки имейла си, автоматично се сменя страната за регистрация на автомобила му.

Национално тол управление е предприело мерки за промяна в софтуера, според която всички полета трябва да бъдат забранени за автоматично попълване на данни от кеша.

„Освен да благодаря на медиите и конкретно на вас, че отразихте случая, понеже въпреки да не кажа десетки, но редицата сигнали, които подавах, нямаше никаква воля да се реши случая“, казва арх. Рашевски.

Освен него оказва се има и други потърпевши. Сред тях е Ивайло Митов, който получава една глоба. Винетката си купува от чужбина.

„И се оказа, че съм си купил албанска винетка. Незнайно как. И те не можаха да ми обяснят“, уточнява мъжът.

За bTV от АПИ заявяват, че се работи и по този проблем:

„Планирано е реализиране на услуга за изпращане на автоматични известия по електронна поща за винетки с изтичащ срок (месечни и годишни), когато продуктът е купен от каналите за продажба на Агенция „Пътна инфраструктура“.

А междувременно арх. Рашевски продължава да се бори в съда с всяка една от своите 33 глоби.