Шофьорите вече ще могат да плащат онлайн невръчени фишове

При извършване на тази процедура в рамките на 7-дневен срок, шофьорът се ползва с 30% отстъпка при заплащането на глобата

Новата възможност за онлайн плащане на невръчени фишове предоставя на шофьорите в България по-голяма удобство и ефективност в управлението на техните пътни нарушения. Според информацията, предоставена от депутата от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ Божидар Божанов, тази иновация е възможна след пускането на нова версия на електронните услуги от Министерството на вътрешните работи.

Сега шофьорите имат възможност не само да проверят невръчените си фишове, но и да ги платят дистанционно, без да е необходимо посещение на КАТ. В предишния формат на е-услугите този процес беше наличен само за връчените фишове, а също така изискваше знание на серията и номера на фиша. С новата версия обаче, проверката може да се извърши и чрез номера на свидетелството за правоуправление и ЕГН-то на водача.

Този напредък позволява на потребителите лесно да установят наличието на издаден фиш, неговите номер и серия, и да ги въведат във формата за онлайн плащане. При извършване на тази процедура в рамките на 7-дневен срок, шофьорът се ползва с 30% отстъпка при заплащането на глобата.

Божидар Божанов е автор на измененията в Закона за движение по пътищата, които бяха подготвени и приети през 2022 г. Едно от важните изменения включва отпадането на синия талон, който показваше броя точки, отнемани при нарушения, и който не е необходим от август месец.