Шок! България въвежда еврото като втора валута

България води преговори с ЕК за въвеждане на еврото като паралелна валута по сделки през 2024 година. Това се разбра в сряда от отговори на финансовия министър Асен Василев, който официално представи проектобюджетът за 2023 г.

На практика, ако Брюксел и Европейската централна банка дадат „зелена светлина“ фирмите в страната ще имат възможност на доброволен принцип да реализират сделките си или в левове или в евро. Такъв механизъм вече прилага Черна гора.

Текат преговори с ЕК и ЕЦБ

Оказа се, че България вече води преговори за въвеждането на еврото като паралелна валута, като Василев не пожела да разкрие подробности по тях.

„Нека да си проведем всички разговори с Европейската централна банка и ЕК и ако има промяна по плана за еврото, тя ще бъде своевременно коментирана“, каза Василев. Той обаче детайлно обясни какво означава еврото у нас да се прилага като паралелна валута.

„Знаете, че в България в момента две фирми могат да извършват сделки в евро. Но физическите лица нямат право да извършват сделки в евро, както и да си получаваме заплатите в евро. Знаем, че има държави както е Черна гора, която всъщност позволява на доброволен принцип тези сделки да се извършват. Т.е. ако две лица искат и могат да извършват сделки в евро, това да могат да го направят, без държавата да ги ограничава. В момента сделките, които са на физически лица като крайни продажби, заплати по закон се извършват само в левове“, разказа Василев.

Преди ден Василев посочи, че в момента бизнесът губи 1.5 млрд. лева годишно от такси за трансакции и затова е важно приемането на страната в еврозоната.

В сряда Василев посочи, че България в момента отговаря на два от трите критерия за приемане на еврото. Покриват се критериите, свързани с до 3% дефицит и критерия, свързан с дълга.

„Критерият, свързан с инфлацията започваме да се доближаваме, но там е въпрос както беше и при Хърватска кои държави ще бъдат извадени като изключения спрямо другите държави“, уточни министърът на финансите.