Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди няколко законопроекта за увеличаване на социални плащания

ШОКИРАЩО: Едрият капитал пожела смъртта на ТЕЛК

Системата на ТЕЛК в настоящия си вид трябва да бъде премахната. Това заявиха от Асоциацията на индустриалния капитал днес на заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бяха обсъдени последните намерения на здравното министерство да оправи бъркотията с медицинската експертиза.

Промените са насочени към удвояване на териториалните експертни лекарски комисии, по-известни като ТЕЛК чрез задължаване на всяка общинска и държавна болница да разкрие минимум по една такава комисия, а някои ще бъдат задължени да имат и по две. Работи се и по дигитализация на процеса и вземане на решение само по документи, за да не се разиграват хората по допълнителни прегледи. Съкращават се и още срокове, така че да не се размотава едно решение от обжалване на обжалване с години.

Повечето работодателски организации в тристранката подкрепиха проекта с аргумента, че трябват радикални промени в медицинската експертиза. Част от тях обаче изразиха резерви, че общинските болници ще имат възможност да изпълнят новото си задължение. Асоциацията на индустриалния капитал зае по-твърда позиция. Нейният представител Ивелин Желязков коментира, че статутът на ТЕЛК – такъв, какъвто е,  „просто трябва да бъде премахнат“. Тук ни се предлага нещо кардинално противоположно, отбеляза той. Желязков определи ТЕЛК като „универсален ключ“ за социални придобивки.

КНСБ обяви, че се въздържа от подкрепа. Имаме сериозни притеснения, че добрите намерения, които несъмнено са в посока да създадат условия хората да не чакат с месеци и години произнасянето на специализираните комисии, могат да останат само на хартия поради това, че всички сме наясно с кадровото обезпечение на системата“, отбеляза Асия Гонева, цитирана от БТА. В над 60 страници мотиви никъде не видяхме как се гарантира обективността за документацията, по която ще се произнасят комисиите. Не видяхме как се проследява отговорността по цялата верига от медицинските лица, които предлагат, подготвят и обезпечават целия комплект от документи, коментира още тя. КТ „Подкрепа“ пък подкрепя промените.

Онова, което е направено, е не да се решат всички проблеми, а да се направи опит за ускоряване на процедурите, обясни вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров. Предложенията се концентрират върху принципите, които в момента работят, допълни той.

През тристранката днес минаха и няколко закона от парламентарните сили, чието приемане изглежда крайно невероятно – за нови преизчисления на пенсиите, нова минимална заплата от 1 юли, увеличаване на обезщетението за втората година на майчинството и т.н.

При липсата на бюджет за 2023 г. утре с безсмисленото им обсъждане ще се занимава парламентарната социална комисия. В тристранката дискусията премина в обичайния си ход – синдикатите подкрепиха допълнителните разходи, работодателите ги отхвърлиха.