Шокиращо: Млада жена почина, отровена от…вода

35-годишна жена почина, след като изпи твърде много вода за кратко време, при което се…отровила. В началото на юли Ашли Съмърs си взела почивка, за да отпразнува Националния празник на Съединените щати със семейството си. Уикенда преди 4 юли тя прекарала със съпруга си и двете им дъщери край езерото Фрийман в Индиана.

По време на престоя си жената внезапно се почувствала силно дехидратирана, оплакала се от ужасна жажда и споделила, че просто не пие достатъчно вода, разказват местните медии.

Съпругът ѝ по-късно разказал, че Ашли е изпила четири бутилки вода за 20 минути – всяка от които по 500 милилитра. Така тя поела около два литра вода почти наведнъж, а това е количество е близко до препоръчителния дневен прием на течности.

Вечерта Съмърс имала усещането, че изпитва непоносимост към водата, споделила, че се чувства замаяна и изпитва силно главоболие.

При завръщането на семейството от езерото, жената припаднала в гаража си и веднага била откарана в най-близката болница. Там констатирали, че тя е получила оток на мозъка, за който не знаели какво да предприемат.

Жената така и не дошла в съзнание и издъхнала сутринта на 3 юли.

Като причина за смъртта лекарите посочили пред семейството на Ашли – отравяне с вода.

„Шокът беше за всички нас. Когато започнаха да говорят за водна интоксикация, стана още по-лошо, ние въобще не знаехме, че такова нещо существува“, казва братът на Ашли.

Твърде много вода и недостатъчно сол в тялото

Според токсиколога д-р Блейк Фробърг до тази рядка причина за смърт е по-вероятно да се стигне през лятото – при работата или спортуване на открито, предаде bTV.

„Рискът се увеличава, когато приемете твърде много вода, а количеството натрий в тялото ви е прекалено малко. Симптомите на интоксикация с вода включват общо неразположение, мускулни спазми, болезненост, гадене и главоболие. Ниските нива на натрий могат да доведат до сериозна мозъчна дисфункция, а понякога дори и до смърт“, коментира той.