Шоколадът става лукс: Цените на какаото скочиха до нови рекордни нива

Причината е лошото време в Западна Африка, което се отрази на добивите

Цените на какаото скочиха до нови рекордни нива през тази седмица, след като лошото време се отрази на добивите в Западна Африка, където се произвежда три четвърти от суровината в света.

Фючърсите на какаото поскъпнаха с над 1 000 долара или близо 40% от началото на годината, а по време на вчерашната търговия цената достигна рекордните 5 874 долара за метричен тон.

Климатичният феномен Ел Ниньо причинява по-сухо време в Западна Африка, което вреди на добивите на какао в Гана и Кот д‘Ивоар, двете най-големи страни производителки на суровината.

“Променящите се метеорологични модели означават, че потенциалните добиви на какао вече са трайно намалели”, казва пред CNBC Хумза Хюсеин, анализатор в TD Asset Management.

Главният изпълнителен директор на Hershey Мишел Бък заяви, че ръстът в печалбата на производителя на шоколадови изделия ще остане без промяна тази година поради рекордно високите цени на какаото. От Hershey обявиха печалба в размер на 349 млн. долара за четвъртото тримесечие, което представлява близо 12% понижение в сравнение със същия период година по-рано.

“Тези рекордни цени на какаото са предизвикателство и пазарът определено е динамичен, но и преди сме преживявали пазарна волатилност и колебания в производствените разходи,” каза още Бък.

“Има добра стратегия за хеджиране и наистина добра видимост по отношение на тези производствени разходи през 2024 г.,” допълни тя.