Шведски певци искат без Израел на Евровизия

Повече от 1000 шведски изпълнители призоваха Европейския съюз за радио и телевизия да изключи Израел от тазгодишния песенен конкурс „Евровизия“, предадоха световните агенции.

Вестник „Афтонбладет“ публикува в понеделник отворено писмо, подписано от музиканти, сред които Робин, Фивър Рей и инди фолк дуото „Фърст ейд кит“.

Швеция е тази година на конкурса тази година и изпълнителите критикуват решението на организаторите да позволят на Израел да участва, въпреки „бруталните военни действия в Газа“, се казва в отвореното им писмо.

Организаторите на събитието вече отхвърлиха призиви за изключване на Израел, като се позоваха на неполитическия характер на музикалния форум. Припомняме, че както OFFNews писа, Финандия също оспорва участието на Израел.

Шведските артисти обаче обвиняват Европейския съюз за радио и телевизия в двойни стандарти.

В писмото те изтъкват, че руски музиканти не са допуснати до участие в конкурса след нашествието в Украйна през 2022 г., както и че на Беларус е било отказано да се включи през 2021 г. заради нарушения на свободата на медиите, отбелязва ДПА.

В цяла Европа се появиха спорадични критики от страна на онези, които смятат, че Израел трябва да бъде изключен от музикалния форум заради палестинските цивилни жертви в ивицата Газа, припомня ДПА. Израел твърди, че издирва членове на „Хамас“, отговорни за терористичните нападения срещу еврейската държава от октомври м.г.

68-ото издание на конкурса „Евровизия“ ще се проведе в Малмьо през май, след като шведската певица Лорийн спечели миналата година в Ливърпул с песента си Tattoo.

Въпреки че географски Израел не е в Европа, страната отдавна участва в Европейския съюз за радио и телевизия, както и в европейския футбол, тъй като се чувства по-близо до държавите на Стария континент, отколкото до арабските си съседи, отбелязва ДПА.