Швейцарците все още предпочитат кеша

Кешът остава най-широко приетият начин за разплащане за бизнеси, като магазини и ресторанти в страната, изпреварвайки плащанията през приложения, като Google Pay

Швейцарците все още обичат банкнотите и монетите, въпреки възхода на мобилните приложения за разплащания и прогнозите за безкешово общество, сочи проучване на централната банка на страната.

Кешът си остава най-широко приетият начин за разплащане за бизнеси, като магазини и ресторанти, изпреварвайки плащанията през приложения като Google Pay.

Около 92% от компаниите в Швейцария, чиято дейност е свързана с директен контакт с клиентите, приемат пари в брой, докато едва 59% приемат плащания през приложения, сочи проучването.

Резултатите от проучването на Швейцарската централна банка (SNB) се разминават с тези в страни, като Швеция, която става все по-безкешова.

Въпреки това мобилните приложения набират популярност, като тяхното ниво на приемане се е повишило от 40% през 2021 г., а сега са по-приети от кредитните и дебитните карти в Швейцария.

За местните компании, който контактуват дистанционно с клиенти, като онлайн или през електронна поща или телефон, банковите трансфери са най-популярният начин за приемане на плащане, следвани от фактурите, а след това кеша, установява проучването.

Наличието и приемането на физически пари се превърна в политическа тема в Швейцария, където използването на банкноти е популярно – дори и при по-големи покупки, като автомобили.

Някои кръгове изразяват загриженост относно маргинализирането на по-млади и по-възрастни хора заради това, че нямат достъп до приложения за разплащане или карти, докато в същото време броят на банките и банкоматите намалява.

В момента в Швейцария текат два референдума по темата за приемането на пари в брой, които се намират на различни етапи, след като са събрали по над 200 000 подписа.