Сигнал до ЕК: АПИ почва незаконен строеж на Лот 3.2 от АМ „Струма“

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) подготвя стартирането на строителни дейности на Лот 3.2. от АМ „Струма“ – невралгичния участък в района на Кресненския пролом. А в момента всяка работа по тази част на магистралата би била незаконна, защото оценката за въздействие върху околната среда е изтекла и трябва да се направи нова.

Това твърдят група известни природозащитници в сигнал до медиите. Те са получили информацията от „вътрешен източник“, чиято самоличност не разкриват, за да не бъде уволнен.

„От октомври 2022 г. извършването на каквито и да е дейности, свързани с изграждането на лот 3.2. е незаконно, защото тогава изтече 5-годишният период на действие на Решението по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС)“, поясняват еколозите.

И припомнят, че още през 2019 г. Европейската комисия върна със сериозни забележки документацията за този участък на АМ „Струма“ с настояване да бъде изготвена нова екооценка на всички смислени алтернативи. Това искане е поставено и през лятото на 2022 г. в отворено писмо до регионалното министерство.

Точно заради липсата на нова ОВОС Брюксел „замрази“ преговорите за финансиране на магистралния участък, посочват природозащитниците. Те призовават гражданите да подават сигнали, ако забележат „каквито и да е дейности по изграждането на АМ „Струма“ в района между разклона на пътя за Банско при Симитли и включването в магистралата южно от град Кресна.

Организациите, работещи за опазването на Кресненския пролом, започват спешно изготвянето на жалба до Европейската комисия.

Тя ще бъде изпратена в мига, в който  бъдат установени каквито и да е строителни работи или подготовка за такива в района на дефилето, и ще съдържа искане до Брюксел да бъде спряна цялата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, предупреждават природозащитниците.