Сиймур Хърш: САЩ са заплашили Зеленски, че ще спрат финансирането на Киев, ако преговаря за мир

Преговорите за разрешаване на конфликта в Украйна можеха да започнат още преди месеци, но американските власти заплашиха Володимир Зеленски с оттегляне на невоенното финансиране, пише американският журналист и носител на наградата „Пулицър“ Сиймур Хърш в последната си статия в Substack.

„Бяхме на прага на разумни преговори преди няколко месеца преди преизбирането на Путин и военната деградация на Зеленски. Американците разбраха за възможността и дадоха ултиматум на Зеленски: „Никакви преговори и споразумение или няма да подкрепим вашето правителство с 45 милиарда долара невоенни средства“, твърди източник на журналиста.

Според информацията на Хърш, американската разузнавателна общност признава, че „Украйна има малък шанс да спечели“. Армията на Владимир Путин е по-укрепена в Украйна от всякога, а украинската армия с недостиг на личен състав и екипировка е изправена в най-добрия случай пред задънена улица и загуба на четири области завинаги, пише американският журналист.

Събеседникът на Хърш също така добавя, че президентът на САЩ Джо Байдън е заложил да се изправи срещу „руската заплаха за НАТО“ и няма да промени курса си при никакви обстоятелства, докато краят не е неизбежен.

„Няма път към победата за Украйна и той ще завърши с Путин като историческа икона в Русия…“, е прогнозата на източника на Хърш.

През есента на 2022 г. Зеленски подписа указ, според който страната му няма да преговаря с Русия, докато тя се ръководи от Владимир Путин. Русия от своя страна многократно е отбелязвала готовността си да обсъжда уреждането на конфликта с дипломатически средства.