СИК и ВИС
СИК и ВИС

СИК и ВИС – митове и реалност

Знаковите фигури на империите си отиват един по един

Решението на МВР да разследва имотите и парите на хората от бившите групировки ВИС и СИК (виж стр. 1) буди усмивки.

Силовите групировки СИК и ВИС, които белязаха мафиотския преход от тоталитаризъм към демокрация у нас вече са повече мит, отколкото действителност. Твърди се, че техният предмет на дейност през годините е бил всякаква контрабанда, включително и от ембаргово гориво за Югославия, наркотици и оръжие, търговия в нарушение на закона и др. Наричат босовете им добре облечени бизнесмени, които се ползват със страхопочитание в обществото. Погребението на Георги Илиев се превърна в парад на опечаления елит, за Константин Димитров-Самоковеца плакаха стотици. „Императорите“, за които се твърди, че приживе са притежавали най-апетитните късчета в черноморски и планински курорти на страната, обаче имаха твърде кратко време да им се порадват. Приживе някои от тях се забавляваха по свой собствен, странен начин, който едва ли подхождаше на добре облечени бизнесмени – биеха се по дискотеки и заведения. Тях подозираха за потрошени витрини на модни дизайнерки, за взривени мерцедеси, поръчкови убийства, но никога никой не доказа нищо. Често се появяваха косвени доказателства за връзките им с полицията и секретните служби, но пак никой никога нищо не извади наяве.

Легендите ВИС и СИК започнаха своето съществуване от спортните зали. Братята Васил и Георги Илиеви бяха състезатели по борба. Групировката ВИС бе създадена през 1991 г. Васил Илиев бе убит с 1 куршум на 25 април 1995 г. Веднага след смъртта му начело застана братът на убития борец Георги Илиев, който беше убит на същата дата 10 години по-късно. Сега ВИС-2 има 43 застрахователни дружества в цялата страна. Близо 70% от тях се управляват от жени. Предмет на дейност на всички дружества са застраховки без животозастраховане.

Знаковите фигури на групировката са братята Васил и Георги Илиеви, Николай Цветин, Антон Боянов, Чавдар Писарски. За гравитиращи около групировката се сочат Константин Димитров-Самоковеца, Мето Илиянски, който е в неизвестност вече втора година. Приближен до ВИС-2 е и Антон Милтенов-Клюна, който бе застрелян това лято. Първоначално Клюна бил към СИК, но след като от там го пропъдили заради нелоялна търговия с наркотици, бил приютен от ВИС. Около ВИС гравитира и соченият за крупен наркобос Златко Баретата.

Името на една от първите жертви на показни убийства Поли Пантев се свързва с групировката СИК. Пантев бе застрелян преди две години на екзотичния остров Аруба пред очите на десетки очевидци по бански, които бяха решили да отпуснат на това райско кътче. Като най-вероятна версия за убийството в медиите беше лансирано, че човекът на СИК бил застрелян заради неиздължени милиони от пратка наркотици. Групировката е основана по същото време, когато на бял свят пръква и ВИС. Нейни кръстници са Младен Михалев-Маджо, Румен Николов-Пашата, Красимир Маринов-Големия Маргин, Димитрий Минев-Димата Руснака, Милчо Бонев-Бай Миле и Венцислав Стефанов. Характерно за босовете на силовата групировка е това, че те си отиват от този свят или взривени (като Стоил Славов, който загина в асансьор на 19 януари м.г. в сграда на столичната ул. „Джеймс Баучер“ заедно с тримата си бодигардове), или с един куршум в челото (като Димата Руснака, застрелян на бул. „Витоша“ м. г.). Бай Миле пък бе разстрелян с автоматично оръжие в столично заведение.

 

 

Кои бяха?

Двете застрахователни компании ВИС и СИК бяха създадени от групи на спортисти (главно борци), към които се включиха тук-там бивши хора от службите или от средите на чейнчаджии, бензинджии и др. инициативни хора от времето на социализма. Официалните застрахователни компании ВИС и СИК въведоха модата да лепят лепенки по застрахованите при тях автомобили. Това беше достатъчна гаранция кола с такава лепенка да не бъде крадена – тя вече си плаща законен рекет.

Основателите на двете компании и групировки днес не са обединени и сплотени като през 90-те. Някои вече не са между живите, други са поели самостоятелен бизнес, дори конкурентен, и си настъпват интересите.

 

 

СИК

Красимир Маринов-Големия Маргин

Младен Михалев-Маджо

Румен Николов-Пашата

+ Милчо Бонев-Бай Миле

 

Илиян Варсанов

Венцислав Стефанов

Любчо Василев

+ Димитрий Минев-Димата Руснака

+ Стоил Славов

Имена, свързвани в медиите с групировката, гравитиращи към нея, или включени в общ бизнес с отделни хора от нея

+ Поли Пантев

Иван Славков

Жени Калканджиева

 

ВИС

Васил Илиев +

Георги Илиев +

Николай Цветин

Пенчо Младенов

Чавдар Писарски

Димитър Димитров-Маймунека +

Мето Илиянски (безследно изчезнал)

 

Имена, свързвани в медиите с групировката, гравитиращи към нея, или включени в общ бизнес с отделни хора от нея

+ Константин Димитров-Самоковеца

+Антон Милтенов-Клюна