Силен трус в Тайван, загинали, ранени и затрупани хора

Земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер разлюля източното крайбрежие на Тайван. Четирима души са загинали, а над 50 са ранени, съобщи местната служба за пожарна и аварийна безопасност. 

Най-малко 26 сгради се срутиха в град Хуалиен, около 20 души са затрупани под отломките, информира БТА. Движението на влаковете е преустановено на целия остров с население от 23 милиона души, както и на метрото в Тайпе. Много малки деца са с мотоциклетни каски, за да се предпазят от падащи предмети на фона на продължаващите вторични трусове, съобщи АП.

Трусът е усетен в китайския мегаполис Шанхай и част от провинция Фудзиен.

В Япония заповед за евакуация беше издадена за крайбрежните райони на Окинава, отменени са полетите на основното летище на острова. С предупреждение за опасни вълни за общо 23 провинции излязоха и властите във Филипините. По-късно  предупрежденията бяха отменени.

Земетресението, станало към 08:00 ч. местно време, докато хората отиват на работа или училище, е с дълбочина от 15,5 км, според тайванската Централна метеорологична служба.

Това е най-силното земетресение в района от 25 години. През септември 1999 г. трус със сила 7,6 по Рихтер уби 2400 души в Тайван и разруши пет хиляди сгради.