Силно земетресение в централна Япония (ВИДЕО)

Силно земетресение с магнитуд 5,9 удари централна Япония, съобщи Японската метеорологична агенция (JMA). Три къщи са се срутили. Няма съобщения за смъртни случаи или наранявания, съобщи Агенцията за управление на пожарите и бедствията след плиткото земетресение, което удари полуостров Ното.

Публичната телевизия NHK показа кадри на поне една къща, която е била наклонена с тежко повредени стени и срутен керемиден покрив.

Не са открити аномалии в ядрените централи Кашивазаки-Карива и Шика в региона на брега на Японско море, съобщи Японската агенция за ядрено регулиране. Няма предупреждения за цунами.

Агенцията също предупреди за свлачища и падащи камъни в региона, особено след дъжд или допълнителни земетресения.

Земетресението задейства аларми на смартфоните и бе последвано от няколко по-слаби вторични труса.

На Нова година най-малко 260 души загинаха, след като силно земетресение от 7 по Рихтер удари полуострова. JMA съобщи, че земетресението в понеделник е свързано с това от януари, със сходен епицентър и сеизмичен механизъм.

Япония, разположена върху четири големи тектонски плочи по западния ръб на Тихоокеанския „Огнен пръстен“, е една от най-сеизмично активните страни в света, предава БГНЕС.

Архипелагът, дом на около 125 милиона души, преживява около 1500 труса всяка година и съставлява около 18 процента от земетресенията в света.