шахмат
шахмат

Силвио Данаилов: Крамник стана герой в поръчкова атака срещу мен и Веско Топалов

Претендентският турнир и обвинението срещу Илюмжинов, че търгува с "Ислямска държава", са сред причините за доносите

Мениджърът на Веселин Топалов – Силвио Данаилов, заяви за „Новинар”, че обвиненията срещу него и най-добрия ни шахматист, които Владимир Крамник изсипа преди няколко дни в руското издание „Спорт експрес”, са напълно съзнателна клеветническа атака.

Руснакът каза в свое интервю, че Данаилов е разследван от ФБР и задачата му е да остане на свобода, а за Веско пък заяви, че след тоалетния скандал в мача за световната титла в Елиста вече не го канят на турнири и това ще му остане петно за цял живот.

„Причините за атаката са три – разкри пред „Новинар” Данаилов. – Първо – остава само месец до Турнира на претендентите в Москва (б.р. – надпреварата започва на 11 март), след който победителят ще получи възможност да се изправи срещу Магнус Карлсен в мач за световната титла в края на годината. Ако Веско случайно спечели насред руската столица, това ще е абсолютен крах за домакините.

Те няма да могат да го преживеят. Второ – преди около месец американското правителство отправи обвинения към президента на Международната шахматна федерация Кирсан Илюмжинов, че търгува с петрол с „Ислямска държава“. Сега той не може да припари дори в САЩ, защото ще го арестуват веднага. Това са много сериозни обвинения и няма как да са безпочвени.

Явно има сериозни доказателства. От руски медии ме потърсиха тогава за коментар и аз казах, че най-нормалното е Кирсан незабавно да си подаде оставката и да има нови избори във ФИДЕ. Както знаете, аз вече съм кандидат за президент.

Тези мои думи ядосаха много хората в Русия, които стоят зад Илюмжинов и те измислиха този план. Колкото до Крамник – той е бесен, че не се класира за Турнира на претендентите. Освен това още не може да преживее тоалетния скандал в Елиста и това, че го спипахме”.

В подкрепа на доводите на Данаилов пък е фактът, че всъщност авторът на уж скандалното интервю с Владимир Крамник – Кирил Зангалис, е PR директор на руската федерация по шахмат.

Силвио очаква Веско Топалов да е следен под лупа от момента, в който пристигне в Москва за Турнира на претендентите. Затова и двамата планират той и целият му екип да пристигнат в столицата в последната секунда, за да нямат много време руснаците да се запознаят със секундантите на българина и да измислят тактика срещу него.

„Веско е добре, спокоен е. В момента се готви в Бразилия. Там ще играе в турнир и ще даде няколко сеанса за деца като част от подготовката си.

В щаба му има всякакви специалисти, но ще ги пазим в тайна до последно, защото и без това в Москва ще сме под радар, ще следят всяка наша крачка. Надявам се обаче това интервю да амбицира още повече Веско в борбата му за първото място в Русия”, допълни мениджърът.