Симеон Дянков даде формула за управление

В този състав правителството няма амбицията да вкара България в еврозоната. Ако това правителство имаше истинско желание да влиза в еврозоната, тогава министър на финансите щеше да бъде политик от ГЕРБ или от ДПС, или дори от трета партия като „Има такъв народ” (ИТН). Това коментира пред „Дарик радио“ бившият финансов министър Симеон Дянков.

“Това е решение, не просто догадка. Решили са, че на този етап това е по-добре за стабилността на кабинета”, посочи Дянков.

“2022 г. и 2023 г. се харчеше в сектори, които не подпомагат на конкурентоспособността на икономиката и по този начин се “помпаше” инфлацията сектори, в които и досега инфлацията е по-голяма от средната европейска”, каза още той.

Като „силен ход“ Дянков определи действието на ГЕРБ да върне мандата изпълнен още в деня на получаването му.

“Смятам, че това беше силен ход, защото в противен случай,  ако се изчакваше една цяла седмица, както е възможно по Конституция, какви ли не слухове щяха да вървят – по какъв начин ще се върне мандата – пълен, празен и така нататък. Това е силен ход, защото веднага може да се говори не какъв ще е мандатът, а колко бързо ще влезе в парламента”, каза още той