Син на бивш български министър отива на съд в Румъния за измама с европейски средства

Дело за измама с европейски средства за 45 млн. евро започва в Румъния срещу българския гражданин Иван Танев, който е син на министъра на земеделието Георги Танев, съобщава БТА. Другият обвиняем по делото е Сорин Адриан Газдак, който пък е зет на бившия румънски сенатор Чезар Магуряну. Делото се гледа от Апелативния съд в Букурещ, а случаят е от 2019 г.

 

От БТА припомнят, че случаят е по изпълнението на Годишния план за разпределяне на храни за хора в неравностойно положение, финансиран с европейски средства. Агенцията за разплащания и интервенция в земеделието в Румъния сключва с българска фирма два договора за закупуване на бяло пшенично брашно и слънчогледово олио. Съответните договори са сключени след процедури за възлагане чрез открити търгове с подаване на онлайн оферти.

 

Българската фирма се задължава да достави 36 250 тона бяло пшенично брашно, пакетирано в разфасовки по 1 кг и над 17 млн. литра слънчогледово олио, бутилирано в бутилки от 1 л. Вместо това тя доставя само по 30% от договорените количества.

 

Сумата от почти 19 млн. евро, която фирмата получава предварително по силата на двата договора, се озовава в сметки на офшорни компании в Кипър, посочва румънски медии.

 

„От представените по делото доказателствени материали става ясно, че подсъдимите български граждани Иван Георгиев Танев и Мила Иво Георгиева всъщност са координирали фирмата Viem Corporation Food, в която де юре управител е бил човек със скромен социален статус на име Милорадов. Последният не е знаел за участието на фирмата в разследваните по случая престъпни деяния. Компанията е създадена на името на това физическо лице, за да може при проблеми във фирмата да не се търси отговорност от същинските й координатори“, пише румънската агенция „Медиафакс“, цитирана от БТА.

 

Бащата на обвиняемия българин е бил министър на земеделието в правителството на Любен Беров през 90-те години. Той беше обвиняем за безстопанственост към 7 млн. долара, получени от продажбата на американска царевица на фуражни заводи. Оправдан е 2004 г.