автомобилна катастрофа
автомобилна катастрофа

Синът на Филип Боков загина в катастрофа

Синът на бившия президентски съветник Филип Боков – 39-годишният Георги и съпругата му Мария, на 37 години, са загинали в жестока катастрофа край Иракли, съобщиха от бургаската полиция. Бруталният сблъсък станал между „Ауди А5” и автобус с украински туристи на фирма “Шанс тур”. По данни на полицията катастрофата е станала заради автомобила, който се врязал в рейса на остър завой. По първоначални данни синът на Боков е изпреварвал неправилно. Някои от пътниците от рейса имат леки наранявания. Двамата, които са били в колата, са били мъртви, когато е пристигнала „Бърза помощ“.

Криминалното досие на Боков-младши е дебело и е свързано предимно с кражби на коли. От 1993 г. датират срещите му с органите на реда. Тогава той е спипан да кара автомобил с фалшиви документи. Години по-късно Боков е задържан в Русе, защото е карал крадена кола. Тогава той прекарва в ареста 9 месеца и е пуснат под гаранция. По-късно е обвинен в кражбата на същия автомобил.

През 2000 г. Боков пак се оказва с белезници. Проверката показва, че карания от него автомобил БМВ е откраднат през 1999 г. в София и е обявен за издирване. През 2001 г. Боков катастрофира тежко с краден автомобил „Ауди 80“ на главен път Е-79 край врачанското село Люти дол. Тогава той навлиза в насрещното платно и колата се удря челно в друг автомобил. Същата година Боков е задържан в София, разбивайки, заедно с още двама мъже, „Фолксваген Голф“. Съучастниците му избягват, а Боков не успява заради травма на крака, получена при катастрофата същата година.

През 2003 г. Бургаската окръжна прокуратура разпорежда Георги Боков отново да бъде арестуван. Той е задържан с краден автомобил „Пежо 306“ с русенска регистрация с пренабити номера. След изтичането на 24-часовия полицейски арест Георги е освободен.

Арестите и пусканията продължават години. През 2003 г. Бургаският окръжен съд осъжда на 1 г. ефективно лишаване от свобода Боков, по обвинение за незаконно притежание на оръжие. От присъдените му 12 месеца лишаване от свобода, Боков обаче лежи само 2 месеца, тъй като магистратите му приспадат 2 месеца задържане по време на предварителното производство и още 8 месеца натрупан срок в различни следствени арести. Следват още няколко ареста.