Синът на Гриша Ганчев осъди прокуратурата за 180 000 лв. по ‘захарното дело’

Прокуратурата ще трябва да плати обезщетение от 180 000 лв. на сина на бизнесмена Гриша Ганчев – Данаил, по т. нар. захарно дело, по което баща и син бяха оправдани окончателно преди 2 г.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд, съобщи „Лекс“.

Разследването започна през пролетта на 2012 г., когато синът на Ганчев и още няколко души бяха арестувани. След това делото замря. Обвиненията бяха за организирана престъпна група, ръководена от Гриша Ганчев, в която са участвали осем души. Групата е извършвала данъчни престъпления за над 700 000 лв. чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи, твърдеше прокуратурата. Продажбите били извършени чрез фирмите „Симекс“ ЕООД, „Никдоналд Комерс“ АД и „Лозев“ ЕООД.

Обвинителен акт обаче беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото да бъде прекратено или да влезе в съда, а по-късно Ганчеви бяха оправдани на три инстанции.

Миналата година Данаил Ганчев заведе иск срещу прокуратурата за 120 000 лв. в Софийския градски съд. Поиска към тях да се прибавят и още 59 000 лв. за адвокати за 10-те години, през които делото се точи.

В иска Данаил Ганчев пише, че през май 2012 г. е бил арестуван и е останал близо три месеца в ареста, въпреки че не е имал намерение да се укрива и не е имало никакви данни да е извършил престъпление. В ареста условията били ужасни, особено при рекордно високите температури тогава. Здравето му трайно се влошило, в ареста получил и хипертонична криза, бил откаран в болница, където унизително бил заключен за леглото с белезници на ръцете и краката, въпреки че бил в тежко здравословно състояние.

Синът на Гриша Ганчев твърди, че делото е накърнило доброто му име и достойнство. Описва и постиженията си в образоването, получено в Швейцария и Лондон.

Съдът преценява, че това наистина е така и дори смята, че справедливото обезщетение е 200 00 лв., но Данаил Ганчев е поискал по-малко.