Синдикатите в Гърция обявиха 24-часова стачка на 1 май

Ще бъдат засегнати и туристите, заради протеста на работещите в транспорта

Фериботите и корабите в Гърция ще останат в пристанищата на 1 май заради общонационална стачка, обявена от синдикатите. Протестът ще продължи 24 часа като ще започне в 0 часа в сряда и ще продължи до 12 през нощта.

Гръцките синдикати обявиха, че ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. По-рано властите предложиха стачката да се отложи след празника и да се проведе на 7 май, но организаторите отказаха. Освен моряците, няма да работят също железничарите, работещите в магазините и редица други сфери, които на практика ще оставят страната блокирана. Във връзка с великденските празници ще бъдат отпуснати по 300 евро помощ за безработните, съобщиха от правителството.

По традиция всяка година на 1 май се провеждат мащабни демонстрации в Гърция с искане за по-добри условия на труд и увеличение на възнагражденията. Освен че отбелязват Международния ден на труда, профсъюзите заявиха, че стачката се провежда с цел да се поискат работни места за безработните моряци, премахване на недекларираната и неосигурената заетост и прилагане на колективните трудови договори.