Синият Вили Лилков става общинар №1 на София

Дългогодишният син общинар Вили Лилков се очертава като компромисната фигура, която се превръща във фаворит за поста председател на Столичния общински съвет. След фиаското през последните две седмици и невъзможността СОС да избере Борис Бонев, в общината спешно се търсят други решения.

„С оглед на създалата се обстановка вариантите са два. Според първия – стискат си ръцете председателят да е от ГЕРБ и започват да работят, както в Народното събрание.

Има и вариант две – за шеф на СОС да бъде избран някой като Вили Лилков, който е приемлив за всички, равно отдалечен от всички, професор – въобще златната среда”,

обясниха общинари. Най-вероятно до тази развръзка ще се стигне още другата седмица в четвъртък, когато е насрочено поредното заседание на Столичния общински съвет. Причината е съвсем прагматична – колкото повече се приближава бюджетната процедура в общината, толкова повече срокът за избор на председател рязко намалява.

По информацията вторият сюжет за развръзка в СОС (този с Вили Лилков) е по-реалистичен, защото той би предотвратил евентуалното разцепление в групата на ПП-ДБ-Спаси София. Още преди изборите настоящият кандидат Борис Бонев беше завил, че ако в Столична община има сглобка между ПП и ГЕРБ, той и хората му ще напуснат. За синия Вили Лилков обаче не е споменавал нищо.

„Общинарите от „Синя София” досега не участваха в надпреварата, за да не се хабят. Освен това предложение удовлетворява условията на всички – никога председател от ГЕРБ, нито от БСП… Общо взето работата леко ще заприлича на тази в парламента. Ще бъде трудно наместване. Но решението ще бъде обосновано с „отговорността към софиянци и т.н.”, поясниха запознати с предстоящия сценарий.

Освен това протакането през последните седмици давало време на новия кмет Васил Терзиев да сформира екип, защото в момента той се чувствал като в небрано лозе в общината.

Другият ключов момент, който предстои, е сформирането на групите в общината. Минимумът там е пет човека. Това означава, че „Синя София“, ИТН и ВМРО ще трябва да направят някакви колаборации, ако искат да имат тежест в СОС.