Синоптиците искат увеличение на бюджета на НИМХ с 4 млн. лв.

Това би позволило увеличение на заплатите им с 20%

Бюджетът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за 2024 г. е с около 400 000 лева по-нисък. Искането на Националната хидрометеорологична служба е да има увеличение на бюджета ни с 4 милиона лева. Това каза за БТА главен асистент доктор Анастасия Стойчева, директор на департамента „Прогнози и информационно обслужване“ в НИМХ.

Тя уточни, че през 2022 г. бюджетът на НИМХ е бил малко над 27 млн. лв., а за 2024 г. е с около 400 000 лева по-малко. „Бяхме пресметнали, че за да преодолеем в известна степен инфлацията и това, че две години не сме имали повишение на заплатите, особено на колегите от наблюдателната система, е необходимо да има увеличение. Синоптиците в НИМХ сме 10 човека, а наблюдатели имаме в София и в страната. Те събират метеорологичните данни и ги предават. Има нужда от назначения на млади хора за наблюдатели, за да развиваме нови методики за анализиране”, обясни Стойчева.

„Купили сме автоматизирана система, но за да се обгрижва тя, ни трябват информатици и инженери с висока квалификация. А те искат да получават и високи заплати. Ако предлагаме 1200 или 1500 лева възнаграждение, млади хора няма да дойдат в НИМХ. В другите научни организации и в университетите има актуализиран бюджет за 2024 г.“, отбеляза още Стойчева.

Тя уточни, че искат да се увеличи бюджетът на Националния институт по метеорология и хидрология, за да може да се индексират заплатите, които не са увеличавани от почти две години. „Настояваме да има увеличение на бюджета с 4 100 000 лева за 2024 г., за да е възможно повишение на заплатите в НИМХ с около 20%. Метеорологията е едно от направленията, в които ясно се вижда какво е приложението на науката”, коментира директорът на департамента „Прогнози и информационно обслужване“ в НИМХ.

На въпрос възможно ли да има такова увеличение, след като бюджетът за 2024 г. вече е приет, Стойчева отговори, че в „трябва да се намери някакъв начин“.

„Всички говорят за метеорологичното време, за климата и колко важни са те, но тези политики трябва да са свързани и с финансирането на НИМХ“, заяви Стойчева.