СИРИЗА ще гони депутатите, които гласуват против легализацията на еднополовите бракове

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис иска да узакони еднополовите бракове

Лидерът на основната опозиционна партия в Гърция СИРИЗА Стефанос Каселакис предупреди днес, че депутатите от лявата партия, които гласуват срещу правителствен проектозакон за легализиране на еднополовите бракове, рискуват да бъдат изключени.

„Кой тук се противопоставя на това еднополовите двойки да имат същите права да се женят и да имат деца? Ако има такъв, нека се изправи“, заяви Каселакис на заседание на централния комитет на СИРИЗА, предаде БТА.

Той каза, че въпросът за правата не е въпрос на лидерство и дисциплина, а на идентичност.

Според Каселакис не е разбираемо ляв законодател да гласува срещу човешките права и напредъка. „Ако член на парламента се отклони от пътя на прогреса и равенството, аз ще взема съответното решение“, написа той в социалната мрежа „Х“.

Твърди се, че коментарите на лидера на СИРИЗА са насочени към депутата от партията му Павлос Полакис, който заяви в петък, че не иска да гласува за този законопроект, отбелязва вестник „Катимерини“.

Каселакис, който е открит хомосексуалист и сключи брак с дългогодишния си партньор в САЩ миналия октомври, по-рано изрази подкрепата на своята партия за проектозакон, който би разширил правата за сключване на брак, включвайки и LGBTQI общността.

„От своя страна заявих, че ценностите на левицата и на СИРИЗА напълно съвпадат с ценностите на църквата, защото това, което искаме да направим, е да дадем глас на слабите. Да можем да предложим солидарност на всички части на обществото и особено на тези, които чувстват социално изключване“, заяви Каселакис.

По-рано през януари гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че иска да узакони еднополовите бракове и да предостави правото на осиновяване на еднополовите двойки.

Той не уточни кога точно ще бъде представен законопроектът за легализиране на еднополовия брак, но според гръцките медии това трябва да се случи преди европейските избори през юни.