Сирски: Ситуацията на фронта се влошава

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирски излезе с обширна публикация в Телеграм, в която съобщава за влошаване на ситуацията на фронта и тактически успехи на руските войски.

„Ситуацията на фронта се влоши. Опитвайки се да изземе стратегическата инициатива и да пробие фронтовата линия, противникът съсредоточи основните усилия в няколко направления, създавайки значително предимство в силите и средствата. Противникът активно атакува по цялата фронтова линия, в някои направления има тактически успехи“, пише Сирски.

В същото време той твърди, че ситуацията се променя бързо, „отделни позиции преминават от ръка на ръка няколко пъти през деня, което поражда нееднозначно разбиране на ситуацията“.

През тази седмица тежките боеве продължиха по цялата фронтова линия. Ситуацията се променяше динамично – по някои направления противникът постигна тактически успех, а на други успяхме да подобрим тактическото положение на нашите войски, пише Олександър Сирски.

Неговата оценка е, че най-сложна е ситуацията в районите на запад от окупирания град Мариинка и на северозапад от град Авдеевка, който руските сили превзеха през февруари.

Сирски допълни, че украинските сили са заели нови позиции западно от селата Бердичи и Семьоновка, които се намират на север от Авдеевка, както и на запад от село Новомихайловка, разположено южно от Мариинка.

Няма признаци за пряка подготовка на противника за настъпателни действия в северната част на Украйна. В същото време наблюдаваме струпването и прегрупирането на противниковите войски по Харковското направление, отбелязва главнокомандващият.