Системата BG-ALERT: При какви ситуации ще получаваме съобщения на телефона си?

„Системата няма как да предупреждава за предстоящи земетресения“, обяснява Георги Лукарев

Въвеждането на BG-ALERT у нас е на финалната права. Вече е ясно при какви ситуации ще пристигат съобщения на телефоните ни.

Първо в средата на ноември, а след това и на националния тест в края на месеца. Емил Николов казва, че и двата пъти телефонът му блокира от съобщенията за опасност.

„Не мога да ги преброя, общо взето буквално на всяка секунда пристига по едно съобщение. Ако някой иска, може да си поиграе да смята, но на секунда по едно съобщение е много“, обяснява Емил Николов.

Сметката показва около 1500 съобщения за 25 минути.

„По принцип не би трябвало да се случват такива неща. Системата и технологията са стандартизирани, разработени са по начин, по който едно съобщение, получено веднъж на устройството, има уникален номер, който се записва Устройството разпознава, че това е същото съобщение по въпросния уникален номер и то не се визуализира отново на апарат“, обясни инспектор Георги Лукарев от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ на 8 януари тази година.

Дали при реална опасност нашият герой ще бъде засипан от стотици съобщения за трети път, не е ясно. Ясно е обаче, че част от хората няма въобще да получат известия.

„Основно при IOS операционната система, ако не е актуализирана до минимална версия 16.5 или 16.6, както и ако е по-стара операционната система, устройството няма да получи това съобщение. В момента може би 70-80% от този вид устройства с тази операционна система са актуализирани“, твърди Георги Лукарев.

Старите варианти на андроид – преди версия 11, ще получават актуална информация, но с грешно заглавие – например съобщение от президента. А известията за всички абонати ще са за ситуации като изчезнал човек, опасност от наводнения, както и как да се предпазим след настъпило бедствие.

„Системата няма как да предупреждава за предстоящи земетресения. Може да е земетресение, може да е наводнение с указания къде да се подслонят, дали да се евакуират, дали да си останат вкъщи, дали да излязат на открито, дали на закрито“, казва още Лукарев.

Съобщения ще пристигат както в цяла България, така и в конкретни малки или по-големи зони.