оставка
оставка

Скандал в Пловдивския университет, след като Христо Стоичков стана доктор хонорис кауза

Социологът Цветозар Томов напуска Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, след като Христо Стоичков получи званието доктор хонорис кауза от същия ВУЗ. Още в понеделник Томов има намерение да депозира оставката си, като пред „Новинар“ съобщи, че ще се съобрази с текущите си ангажименти. „Не съм организирал никаква акция, това е лично мое решение“, отговори той на въпроса на „Новинар“ дали знае за други свои колеги, които смятат да напуснат университета заради званието на Стоичков.

В писмо, разпространено в интернет, Цветозар Томов заявява, че от медиите е научил, че Пловдивският университет е присъдил званието доктор хонорис кауза на Стоичков.

„Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле“, пише в писмото Томов.

Според него обаче случаят с Камата е „връх на тази срамна традиция“, тъй като става въпроса за „впечатляващо неук и необразован човек“.

Цветозар Томов е категоричен, че подобна постъпка унижава членовете на Академичния съвет на университета и всички преподаватели и студенти в него. „Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, пише още социологът.