Скандал в СДВР: Това ли са полицаите – дилъри на наркотици?

Грандиозен корупционен скандал тресе Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) заради подаден сигнал до дирекция „Вътрешна сигурност”, че полицаи-дилъри от няколко РПУ-та заработват хиляди левове на месец като прислуга на наркобосове, разкри потресен източник на „Уикенд” от вътрешното министерство.

Засега е ясно, че във „Вътрешна сигурност”, която има оперативно-издирвателна, информационно-аналитична и организационна дейност по превенция, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, извършени от служители на МВР, са постъпили данни за ОПГ от продажни ченгета, които заработват като улични дилъри на наркотици. Източникът на „Уикенд” от СДВР разкри и някои от имената на корумпираните полицаи, за които е подаден сигнал, че са на заплата при наркобосове.

Според информацията на дирекция „Вътрешна сигурност” на върха пирамидата от ченгетата-наркодилъри е Петър Стоименов, който е на висок пост в полицейската структура, която се бори с… наркотрафика. Това е ключовата фигура в наркомрежата от полицаи, подчерта информаторът на „Уикенд”. Както се полага, Петър също бил на заплата при люлинския гангстер Веселин Ермалаев.

Според данните, Петър контактувал директно с „ухото” Любчо Стоянов, наркошеф на Трети район в бандитските схеми, който всъщност се разполага в периметъра на Трето РПУ. Бандитът-„певец” Любчо Стоянов осигурявал парите за продажните ченгета, включително и за Петър Стоименов, който пък му бил водещ офицер.

Финансовият просперитет на Петър Стоименов покрай наркомафията можело да бъде доказан с автомобилите, които карал 30 и кусур годишното ченге – ауди Q8 и мерцедес CLS. В сигнала до „Вътрешна сигурност” се споменавало, че корумпягата с пагони живеел под наем в нов апартамент в кв. „Младост”, където редовно пръскал сериозни суми по ВИП проститутки.

Твърди се, че от бандата на Телото, както и от Любчо Стоянов полицаят-престъпник взимал по 10 бона всеки месец, т.е., 20 000 лева, произходът на които не можел да докаже. Отделно заработвал бонуси за всеки „ударен” дилър на конкурентна наркобанда.

Певецът сред мутрите Любчо Стоянов пък имал двама силоваци с прякорите Кисо и Мечката за всякакви поръчки, включително палежи на автомобили и лихварство. Последната опожарена от тандема кола бил скъп мерцедес, застрахован в ЗАД „Асет Иншурънс”.Преди време Мечката заработвал като дилър при Веселин Ермалаев, подчерта униформеният източник на „Уикенд”.

Престъпният дует Кисо и Мечката живее на квартира в кв. „Мотописта”, която ползват и за склад на „стоката”, с която търгуват, даде бонус информация потресеният от схемите полицай.

Сред осветлените като бандити в униформа е и патрулен полицай Васил Стаменов от Седмо РПУ (на челната снимка, б.ред.), който не пипал с пръст дилърите на Веселин Ермалаев – Весо Телото, които бръмчат по актуалните софийски барове с джобове, пълни с „бело”. Дори имало случаи полицаят Васил Стаменов да дава информация за предстоящи акции на своите колеги срещу наркоразпространението.

„В сигнала пише, че при арест на наркодилър униформеният служител на реда му прибирал целия кеш и го заключвал само с дрогата, която носел у себе си”, разкри източникът на „Уикенд”. И подчерта, че Васил Стаменов също е на заплата при Телото.

Че полицаи работят като бандити за колосални заплати не е новина – преди време МВР официално призна за ареста на двама униформени от София, задържани за разпространение на наркотици. Те доставяли дрогата на уличните пласьори в работно време с… патрулния автомобил.

В рамките на разследването бе установено, че става дума за двама старши полицаи в Охранителна полиция – Второ РУ. Тяхната роля била изключително важна – разчиствали терена на наркогрупата от други дилъри, срещу заплащане арестували посочени от наркобоса конкуренти и удряли вражески групировки.