January 4, 2024, София: “Спортист на годината на България” 2023 г./ първа галерия / , Thursday (Photo by Костадин Андонов /Стартфото Kostadin Andonov/startphoto.bg 2024)

Скандали и недоволство заради „Спортист на годината“

Награждаването на най-успешните спортисти на България за 2023 г. се състоя в четвъртък вечер, а за втори пореден път победител стана Александър Везенков

Недоволство и немалко обвинения съпътстваха 66-ата анкета за „Спортист на годината“. Награждаването на най-успешните спортисти на България за 2023 г. се състоя в четвъртък вечер, а за втори пореден път победител стана Александър Везенков.

 

Баскетболистът, който стана №1 в Евролигата и осъществи трансфер в НБА, получи 1009 т. Зад него в топ 5 се наредиха Григор Димитров (711 т.), плувецът Петър Мицин (689 т.), скиорът Алберт Попов (587 т.) и щангистът Карлос Насар (572 т.).

 

Именно влизането на 18-годишния Мицин в тройката се превърна в обект на недоволство. През годината той спечели световна и европейска титла при юношите. През 2023 г. Мицин стана първият българин със световен рекорд в плуването, като подобри върховото постижение на 400 м свободен стил за юноши. Плувецът беше отличен и със „Спортен Икар“.

 

След награждаването обаче майката на Насар изрази позиция в социалните мрежи: „Мицин, наистина е страхотен, уважение и респект към момчето и към кариерата му, но Карлос Насар също има рекорди, само че при мъжете. Две купи за best lifter, тази година, първата на европейското първенство в Армения я спечели, като победи по точки най-силния мъж на планетата Лаша Талахадзе, и освен това стана пръв с двубой който никой не можа да надмине в още три категории след неговата.“

 

„Може би, ако се съгласи да вдига за друга държава, тогава ще го направят спортист на годината в България, защото цял свят говори, че е феномен“, добави майката на Насар в социалните мрежи.

В края на 2023 г. Насар заяви, че е отклонил три покани да се състезава за други страни.

По време на самата церемония недоволство изрази и шахматистката Нургюл Салимова. Тя остана шеста, а при качването си на подиума беше кратка: „Благодаря, за много години.“

През годината тя остана втора в Световната купа в Баку, което ѝ осигури участие в турнира на претендентките, който излъчва участничка в мача за световната титла (най-голямото отличие в шахмата). Също така през 2023 г. Салимова помогна на България да спечели европейската отборна титла.

След самата церемония Салимова побърза да си тръгне и не говори пред репортерите.

Санкционираният плувец Антъни Иванов също използва социалните мрежи, в които разкритикува избора на журналистите. Той отдавна се бори с федерацията по плуване.

„Да сложиш Карлос Насар 5-ти и Нургюл 6-та зад успехи при юношите е адски смешно, а да избереш треньор, ползващ тренировките на други треньори, за „Треньор на годината“ е меко казано смешно още повече след това, което се случи на европейското първенство“, написа Иванов във „Фейсбук“, визирайки Мицин и треньора му Николай Вакареев, избран за №1 при наставниците.

Той даде пример и за 2021 г., когато остана извън Топ 10 в анкетата, когато имаше финали на световно и европейско първенство, класирайки се четвърти и шести.

След церемонията най-добрите български бадминтонистки Габриела и Стефани Стоеви също използваха социалните мрежи, за да зададат въпроси. Те останаха на 23-то място в анкетата с 22 т., а през 2023 г. спечелиха титлата на Европейските игри.

Форумът имаше статут на европейско първенство в бадминтона.

„Класацията „спортист на годината“ на България вече е факт. Благодарим много на българските медии и журналисти за гласуваното доверие и за това, че сме в топ 25 в България по резултати! Интересното обаче е, защо няма нито един медалист от европейските игри (проведени в Полша), в десетката на България, може би пиарът на някои спортисти е по-важен от реалността и оценяването по резултати“, написаха Стоеви.