СКАНДАЛНО: България бие Люксембург по скъпотия

Това, че българинът плаща прекомерно скъпи храни, не е измислица на противниците на свободния пазар, нито изкривено усещане на вечно мрънкащия български потребител, а безспорен статистически факт.

Няколко групи хранителни стоки у нас са значително по-скъпи в абсолютна сума дори от пазарите на далеч по-богати общества като тези в Германия, Франция, Швеция и Естония. Става сума за маслото, олиото, сиренето, млякото и яйцата. В същото време хлябът и месото са на сравнително приемливи нива, а плодовете и зеленчуците нито са много евтини, нито много скъпи. Това излиза от данните на Евростат за ценовото равнище в държавите членки през 2021 г.

И всичко това са данни за годината преди голямото поскъпване. Започвайки от този своеобразен трамплин, изминалата 2022 г. докара невиждани цени в българските магазини. Там вече „новото нормално“ е сирене по 25-30 лв. за килограм и кашкавал между 30 и 40 лв. Да не говорим за олиото, чиято цена полетя още през пролетта и на места удари и над 7 лева за литър, преди да започни да пада в последните месеци на 2022-а.

Проверка на Mediapool установи, че най-голямото поскъпване на храните идва от надценката на търговците. В някои случаи тя удря сензационните 100%. Най-фрапиращото обаче е, че държавният орган, който единствен може да направи нещо смислено за цените – Комисията за защита на конкуренцията, не може да направи почти нищо.

Смущаващи данни

Най-шокиращото в статистиката е, че олиото и маслото у нас са чувствително по-скъпи като крайна цена дори в сравнение с най-скъпата и съответно – най-богата държава в ЕС – Люксембург. И това се случва не само в най-бедната държава в общността, но и в тази, която по стечение на обстоятелствата е №3 по най-голям износ на слънчогледово олио и №2 – на слънчоглед в целия свят през 2021 г. – България.

Според обичайната логика в България като цяло би трябвало да се пазарува евтино, при положение, че тя е втора в ЕС по най-ниско ценово равнище. През 2021 -ва, година преди цените и инфлацията да дръпнат нагоре, цените в страната са били 55.6% от средноевропейските, съобщава Евростат

Когато обаче се вземе ценовото равнище специално на храните, България изведнъж скача до 77.9% от средноевропейското. На всичкото отгоре отделни хранителни стоки са невероятно скъпи и далеч надминават 100-те процента.

Рекордьори са маслото и олиото, които се продават у нас на нива 131.6% от средноевропейските цени за същите стоки. Това означава, че със значително по-ниска заплата или пенсия, средностатистическият български потребител купува с 30% по-скъпо масло, отколкото средният европеец.

 

С това България надминава по скъпотия дори най-богатата държава в ЕС – Люксембург (118.4% от средноевропейската цена на масло и олио), но също така Исландия, Дания, Ирландия, Швеция, Финландия, Германия, Франция, Кипър, Австрия и др.