Скандално: Кръчмарят Алибегов скочи на Румен Спецов

Българската асоциация на заведенията с председател Ричард Алибегов, нарочен за Тарзан от Алиекспрес, обвини в петък Националната агенция за приходите (НАП), ръководена от Румен Спецов, в изопачаване на данни за внесените от сектора данъци.

След като в четвъртък бе публикувана таблица на НАП за внесените от ресторантьорския бранш данъчно-осигурителни приходи за периода 2019 г. – 2023 г., в петък асоциацията на Алибегов обяви официалните данни на данъчната агенция за „изопачени“.

От таблицата става ясно, че през 2022 г. секторът е внесъл в бюджета с 42 млн. лв. по-малко приходи в сравнение с предковидната 2019 г., когато ставката на ДДС все още бе 20%. Най-фрапиращото в таблицата е, че при 4.6 млрд. лв. оборот през 2022 г. браншът е внесъл едва 7 млн. лв. ДДС.

Според асоциацията на Ричард Алибегов обаче истинските данни са други. Неговите данни са, че намаленият на 9% ДДС е довел до общо увеличение на постъпленията от преки данъци в размер на 132 млн. лв. през 2022 г.

„Изопачението идва от факта, че в представените от приходна агенция данни в зависимост от изгодата им в различни части на таблиците им са събирани дейности с различна ставка на ДДС. От справката за 2022 г. липсват приходите от около 7700 луксозни обекта в хотелите, които обаче са отчетени за 2019 г. За 2022 г. не са включени малките заведения, които не са регистрирани по ДДС заради по-ниски обороти, но съставляват огромна част от бранша“, твърди асоциацията на ресторантьорите.

Преди месец и половина Ричард Алибегов лично обеща да представи анализ за ефекта върху бюджета от намалената на 9% ДДС ставка за бранша. Такъв обаче и до момента не е публикуван.

„Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България разполагат с точен анализ на ползите от намалената ставка, който ще бъде представен пред Парламентарната комисия по бюджет и финанси както и на парламентарно представените партии. Материята наистина е сложна и ние вярваме, че в парламента ще се срещнем в професионалисти, които разбират от нея и няма да се мъчат да я изопачат в полза на неясна изгода – да ощетят бюджета, за да навредят по някаква причина на сектор „Ресторантьорство“. Предварителните ни разговори по темата ни карат да сме оптимисти, че това наистина е така“, коментират сдруженията.

Лидерите на ГЕРБ и на парламентарната група на ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски действително застанаха зад искането на Алибегов действието на намалената ставка да се удължи. Финансовият министър Асен Василев, който първоначално предложи 20% ДДС за сектора от 1 януари, в крайна сметка внесе в парламента предложение за 9% с надеждата ресторантьорският бранш да изсветлее.