СКАНДАЛНО в Novinar.bg: „Александровска” дължи по 16 000 лв. на ден заради Костадин Ангелов от ГЕРБ

Подготвя се смяна на шефа на затъналата в борчове болница

„През последната седмица тече информационна кампания, която, изглежда, подготвя смяна на ръководството в най-старата българска университетска болница – столичната Александровска.

Това се случва дни преди здравното заведение да получи държавен заем от 35 млн. лв., с който да се отърве от част от заробващите дългове и лихви, оставени от бившия директор и впоследствие министър на здравеопазването на ГЕРБ Костадин Ангелов”, наречен от медиите Коце Ботокса заради естетичните си корекции (б.ред.), се казва в изявление до медиите, подписано от доц. Антон Тонев от ПП, предаде репортер на Novinar.bg.

От „Продължаваме промяната“ настояват на сегашното ръководство на лечебното заведение да бъде дадена възможност да използва държавния заем по предназначение. Според тях, ако то се справи, позитивните резултати ще станат видими до няколко месеца.

„Преди 10 г. Александровска болница беше в цветущо здраве и без дългове. След това, само за седем години, управлението на ГЕРБ я доведе до ръба на фалита.

Тогавашното ръководство натрупа задължения от близо 70 млн. лв., като сключи множество договори с изключително високи наказателни лихви, които в момента „висят на врата“ на лечебното заведение.

Оказва се, че в резултат на тези управленски решения Александровска всеки ден дължи по 16 000 лв. наказателни лихви на доставчиците си по неразплатени договори.

За да помогне на университетската болница да излезе от дълговата спирала, правителството на Кирил Петков взе решение да обезпечи заем от 35 млн. лв. за Александровска. С него трябва да бъдат разплатени голяма част от просрочените задължения.

Със свежите пари, които се очаква да постъпят в болницата до две седмици, тя би имала шанс да излезе на чисто и последиците от грешните решения на ГЕРБ да бъдат преодолени.

По всичко личи обаче, че се правят опити на сегашното ръководство на Александровска, назначено от служебното правителство през 2021 г., да бъде вменена вина за наследеното ѝ тежко финансово състояние.

Очевидната цел е то да бъде заменено с „правилен“ директор, който да насочи милионите от очаквания заем към черната каса на ГЕРБ, вместо за решаване на тежките финансови проблеми на здравното заведение.

В медийното пространство дори вече се спряга конкретно име за ръководния пост в най-голямата българска болница – на човек, станал известен с това, че като началник на клиника в Александровска принуждаваше подчинените си да подписват петиции в подкрепа на бившия директор и впоследствие министър от ГЕРБ.“, се казва още в изявлението на „Продължаваме промяната“.