„Скапаняк, ето ме, стреляй тук”! (ВИДЕО)

Чешки журналист отвлича вниманието на масовия убиец, отнел 14 живота в Карловия университет в Прага

„Хей, скапаняк, ето ме, стреляй тук!“, крещи чешки репортер в опит да отвлече вниманието на психопата, който уби 14 души в сграда на Карловия университет в Прага в четвъртък, за да помогне на хората да избягат от най-тежката масова стрелба в страната.

Иржи Форман, репортер за малка новинарска агенция, фокусирана върху сигурността, който каза, че има опит във военни зони, избегна огъня на стрелеца, който беше стигнал балкона на последния етаж на Факултета по изкуства на Карловия университет.

Докато се криеше зад ъгъла на площад по-долу, той продължаваше да предава информация на полицията отвън и призоваваше силите на реда да отвърнат на огъня, докато снимаше непрекъснато на телефона си. Попитан от полицай какво прави, Форман се чува на кадрите да крещи: „За да не стреля по хората! Какво мислиш, че правя, човече? Има хора там!“

Действията му му спечелиха аплодисменти в чешките медии, но Форман отхвърли твърденията, че е герой. „Там, където стоях, беше абсолютно безопасно, нямаше никой и знаех, че мога да се скрия зад препятствие“, каза той пред „Ройтерс“ в петък. „И ако той стреля в моята посока, той няма да накара хората да избягат, те ще имат шанс да стигнат до прикритие. Изкрещях му и той започна да стреля в моята посока.“

Полицията на площада отвърна на огъня срещу нападателя, 24-годишен студент във факултета с разрешително за оръжие.

В крайна сметка той изпуснал пушката си с мерник. Полицията каза, че това е позволило на служителите в сградата да се приближат, което е накарало нападателя да се застреля.

„Полицаят, вярвам, стреля три пъти по нападателя. Мисля, че това го извади от равновесие. Тогава той също така чу, че полицията се приближава отвътре, така че се застреля“, каза Форман.

Полицията съобщи, че издирва нападателя от 12:26 ч. местно време (13:26 българско – бел. ред.) в четвъртък, когато негов приятел ги предупреди, че е изпратил самоубийствено текстово съобщение. Докато се опитваха да го заловят на лекция, на която трябваше да присъства на друго място, той отиде в друга сграда.

Полицията каза, че са били необходими 21 минути от първата информация за стрелбата в сградата до потвърждението, че нападателят е мъртъв в 15.20 часа.

Освен жертвите в университета, полицията каза, че нападателят е убил и баща си по-рано в четвъртък и балистичният анализ го свързва с убийството на мъж и двумесечната му дъщеря миналата седмица. „Направих неща, които вярвах, че са правилни, и за съжаление, тъжните герои са роднините, които загубиха най-близките си по тази Коледа, както и полицаите и спасителните служби“, каза Форман.