Скъпите ни имоти шокираха гърците – спряха да купуват

Цените на имотите в България вече стигнаха такива висоти, че отблъскват дори кандидат-купувачи, които получават заплатите си в евро. Гръцките клиенти например все по-често се отказват от покупка у нас, признават брокери.

Районът на Петрич бе дълги години магнит за съседите, които се установяваха в България заради по-евтиния живот и възможностите да развиват бизнес. „Тяхното законодателство ги караше да идват към България. Разходите по бизнеса, чисто данъчни облекчения и т.н.“ коментира пред Нова тв брокерът Симеон Шайков.

Но сега жилищата са прекалено скъпи, гърците се пазарят упорито и ако не успеят да свалят цената, просто се отказват. 

Наскоро излезе показателно проучване, според което разходите за строителство в България и специално в София са сред най-високите в Източна Европа. Да се строи в българската столица, е по-скъпо отколкото в испанската Мадрид, твърди нидерландската компания Arcadis. Според данните в проучването Варшава, Будапеща, Прага, Атина и Истанбул са по-скъпи, но пък в Рига, Букурещ, Барселона и др. инвеститорите в блокове и къщи имат по-ниски разходи от софийските си колеги.

Високите цени на имотите стряскат хората с обиковени доходи в България, но има групи скъпоплатени професии и работещи зад граница, за които нивата са напълно приемливи. Много гастарбайтери, които печелят добре, избират да инвестират парите си в къща, вила или апартамент в родината.

Най-странното е, че за надуване на имотен  балон и за пукването му се говори вече поне от 2 години, но прогнозага така и не се сбъдва. Една от причините цените да се задържат на високи равнища са небивало евтините жилищни кредити. В България под 3% е не само лихвеният процент, но дори ГПР – годишният процент на всички разходи по заема.

Сигнали за охлаждане на имотния пазар все пак има. Броят на сделките като цяло намалява, а времето за огледи и  договаряне се разтяга все повече.