Скъсан понтон, прекъснати кабели – варненският порт се разпада

Откритото през 2021 г. с европейски пари рибарско пристанище „Карантината“ продължава да се руши и сега, без буря. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на община Варна днес. „Сега“ съобщи още в събота за пораженията по порта от урагана на 19 ноември – скъсана е била защитата на пристанището, т.нар. бронировка. А днес в кметството да докладва е бил привикан Младен Иванов, шеф на предприятието „Общински паркинги и синя зона“, стопанисващо обекта. Той е разказал, че като продължение от бурята се наслояват още проблеми. Освен това пресцентърът разпространи снимки на щетите.

Като цяло сагата е свързана с това, че чисто новото пристанище влиза от скандал в скандал. И през малко време след откриването бе използваемо. По случая бившият кмет Иван Портних е разследва от Европейската прокуратура.

„По данни на Младен Иванов, след бурята е бил изместен и единият от четирите елементи от конструкцията на понтона. В резултат на това е възложен водолазен оглед. При него е констатирано скъсване на елементите, които закрепват понтоните, прекъсване на кабели и скъсани елементи от сходнята, която представлява парапетът, свързващ кея с понтона. Впоследствие на последното вълнение (през уикенда – б.р) са скъсани всички заварки и сходнята е разглобена, с цел безопасност“, съобщи общинският пресцентър.

Според анализите към момента са нужни за укрепване 1260 тетрапода – първо 515, на втори етап –  745. Индикативната им стойност е към 1,4 млн. лв. без ДДС. Щетите са заведени към застрахователно дружество.

От своя страна кметът Благомир Коцев е разпоредил проверка. Изисквал е доклад защо се налагат възстановителни дейности на новоизграденото пристанище. Коцев се закани да сезира правосъдието, ако има длъжностни лица в общината, които не са осъществили контрол. „Не може при първата буря бронировката да се оказва компрометирана, а понтонът да се скъса. Как е строено и защо не е разчетено съоръжението да издържа на съответната сила на вълните и вятъра“, недоумява кметът.