Ски сезон ще има, ако трябва и с изкуствен сняг

Планинските курорти се подготвят за началото на зимния сезон. Нагласите са около средата на месеца всички ски зони да отворят. Това зависи от количеството сняг, но най-вече от температурите, които ще помогнат за производството на изкуствен сняг и за добрата обработка на пистите.

В последните седмици най-много сняг наваля на Боровец. Във всеки подходящ момент с отрицателни температури се прави допълнително и изкуствен сняг, обяви пред TravelNews Благовеста Томова, председател на Съюза на хотелиерите в Боровец. В курорта ще работи кабинковият лифт на 9 и 10 декември 2023 г. с намалени цени от 30 лв. за възрастен човек и 15 лв. за деца и пенсионери, предаде travelnews.bg.

Според Томова хотелите са готови за сезона и някои вече посрещат туристи и групи за фирмени и коледни мероприятия. „Заредени сме с много оптимизъм за този сезон. Основание за това ни дава и ранно навалелият сняг“, подчерта тя. Томова очаква много туристи от традиционните пазари, които са много важни за курорта – Великобритания и балканските държави, както и от българския пазар.

„Ние сме напълно готови да стартираме и да отворим ски зоната. Приоритет са пистите, като се добавиха голям брой нови оръдия за технически сняг. Те са последно поколение и така скъсяваме времето, необходимо за заснежаване. Лифтовете и съоръженията да готови да бъдат отворени при подходящи условия“, обясни пред БНР Мария Шейнова, маркетинг мениджър на „Бороспорт“, която е собственик на инфраструктурата в комплекса. Засега няма точна дата за официалното откриване на сезона.

Цените на лифт картите вече са обявени, като увеличението е минимално спрямо миналата година. Дори не покрива инфлацията през последната година, коментира Шейнова. Дневната лифт карта струва 90 лв. Сутрешната до 12:30 ч. ще бъде 75 лв., а следобедната – 65 лв. Еднодневната карта за децата става 55 лв., а най-малките до 7 години ще са безплатно. Младежите и пенсионерите също ползват отстъпка и за тях дневната карта струва 70 лв.