Скопие е пред епидемия от магарешка кашлица: Има ли риск за България?

Северна Македония, Великобритания и Хърватия сигнализират за рязък скок в заболеваемостта от коклюш

Северна Македония е пред епидемия от коклюш (т.нар. магарешка кашлица) на територията на Скопие. Това съобщи на пресконференция председателят на Комисията по инфекциозни болести д-р Александър Петличковски.

Препоръката към Министерство на здравеопазването в страната идва, след потвърждаването на 14 случая на заболяването в Скопие, от общо 18 за цялата страна.

Д-р Петличковски съобщи още, че препоръчват на Министерство на здравеопазването да забрани и приема в детските градини на деца, които не са ваксинирани или са частично ваксинирани срещу коклюш.

 

Снимка: iStock

 

В имунизационните пунктове пък работата ще бъде организирана на две смени, за да бъдат ваксинирани всички деца, които са пропуснали да направят това в рамките на редовния имунизационен календар.

Заболяването притеснява здравните власти и в други държави на Стария континент. През последните месеци случаите на коклюш са се утроили във Великобритания. Хърватия също съобщава за рязко увеличаване на заболелите – нещо, което здравните власти в страната не са виждали през последните 40 години.

 

Снимка: iStock

 

Преди седмица пък стана ясно, че четири бебета са починали от магарешка кашлица в Белград. „ Имаме и едно дете, което е на респиратор и е с опасност за живота“, каза тогава д-р Владислав Вукоманович, кардиолог и управител на педиатричната клиника към Института за майка и дете „Д-р Вукан Чупич“.

Досега в Белград са регистрирани 70 деца позитивни на коклюш, като две трети от тях са хоспитализирани.

 

Снимка: iStock

 

Коклюшът е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице.

Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни. Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица). В рамките на две седмици обаче кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен звък при поемането на въздух.

В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца, обясняват лекарите. И поясняват, че при юноши, възрастни и деца, които са частично имунизирани, заболяването преминава по-леко и с разлика в симптомите. При тези групи и при много малки бебета диагностицирането на болестта е по-трудно.