Слагат нова ограда на МОЧА, местят го спешно, хванал „бронзова болест“

Фигурите са опасни, войник или шмайзер може да падне върху гражданин

Паметникът на съветската армия трябва спешно да бъде демонтиран и преместен, защото се нуждае от неотложна реставрация. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид). 

Това става ясно от заключението на областната управа в столицата, която изследва състоянието на монумента, съобщи БНТ. „Поставената ограда около ПСА гарантира живота и здравето на гражданите. Предстои изготвянето на експертна оценка на барелефите и скулптурните композиции за установяване на тяхното състояние, след което ще се премине към изготвяне на проект за преместване, в съгласуване с Министерството на културата“, заяви Вяра Тодева, областен управител на София, през септември.

Сега става ясно, че са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите.

При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи в рамките на деня днес.

Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет.