Слагат таван на изпитите за шофьорска книжка

„Ще бъде наложен таван на изпитите на кандидат-водачите. Когато се явяваш безкрай, очевидно има проблем при подготовката, а не в изпитите.“

Това каза служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на дискусия за безопасността на движението по пътищата, цитиран от БТА.

Въвеждането на таван на изпитите за шофьорска книжка предвижда кандидатите да се явяват максимум 4 пъти за 6 месеца. Ако четвъртият път е неуспешен, се връщаш в началото на обучението.

Красимир Георгиев, автомобилен инструктор, призова представителите на институциите за конкретни действия и мерки за затягане на контрола при подготовката на водачите Той посочи за пример Франция, където, по думите му, автошколите са общо около 150, а в България са около 1000.

„Стараем се да облекчим административната тежест, основно към учебните центрове и да преминем към дигитализация. Отпадат хартиените учебни картони и дневници. Ще бъде изградена електронна система, която ще съхранява цялата документация“, обяви още Георги Гвоздейков.

Министърът предупреди, че ще бъдат затегнати и мерките при проверката на техническата изправност на автомобилите.

Мерките включват данните от всеки измервателен уред ще бъдат предавани в реално време в автомобилната администрация с цел технически неизправни автомобили да не могат да минават преглед.

Министърът подчерта, че за пътната безопасност важен е и човешкият фактор.

„Да спрем да обвиняваме институциите, че не си вършат работата и няма ефективни закони, защото не е така. Нашето общество не иска да си признае, че основният ангажимент за повишаването на пътната безопасност е на хората, на участниците в движението“, заяви той.