След 2 часа в погребалното: „Починала“ жена бе открита жива

74-годишна жена от американския щат Небраска била обявена за мъртва в старчески дом, а два часа по-късно – открита жива в погребалното бюро.

В понеделник служител в погребалното забелязал, че „починалата“ 74-годишна пенсионерка Констанс Гланц диша. Той незабавно ѝ направил изкуствено дишане и повикал спешна помощ.

Жената била откарана в местната болница. Полицията води разследване по случая. За момента не са открити доказателства за престъпност от страна на старческия дом, чиито персонал обявил Констанс за мъртва в понеделник сутрин.

„Това е много необичаен случай. Занимавам се с това от 31 години и никога нещо подобно не ми се беше случвало“, заяви зам.-директорът на шерифската служба в окръга Бен Хоучин.

От твърденията му стана ясно, че в хосписа не е изпращан съдебен лекар, тъй като случаят не попада в компетенциите му.

Състоянието на 74-годишната жена все още не е известно. Семейството ѝ е уведомено за инцидента, увериха от полицията.

„Изключително горди сме, че персоналът ни се справи с инцидента по подходящ начин и с най-голямо внимание“, заявиха от погребалното бюро пред Би Би Си.

Констанс Гланц обаче не е единственият човек, който пристига в погребалния дом, обявен за мъртъв, но след това се оказва, че все още е жив.

Припомняме, че през юни миналата година жена от Еквадор също се оказа жива малко преди да я погребат. 76-годишната Бела Монтоя беше обявена за мъртва след предполагаем инсулт. Близките ѝ подготвят погребението и докато е в ковчега, установяват, че все още диша. Тя обаче почина няколко дни по-късно.

„Подобни случаи са рядкост. Но все пак е важно да помним, че смъртта е процес“, уточни д-р Стивън Хюз – старши преподавател по медицина.

Той допълни, че лекарите често търсят сърдечни тонове и следят дихателните процеси в продължение на поне една минута, преди да обявят някого за мъртъв официално. Важно е да се знае, че някои лекарства могат да забавят процесите в тялото, създавайки илюзията, че човекът, който ги е приел, е починал.