Дори либийците са по-доволни от живота от българите

След 34 години демокрация: Либийци и афганистанци живеят по-добре от българите

Либийците и афганистанците, които считат, че живеят по-добре от времето на родителите си, са повече като дял от населението в сравнение с българите, които обитават територия, в която от 34 години уж властва демокрацията. Това показва глобално изследване на „Галъп интернешънъл“, оповестено у нас днес.

Дали данните са плод на обективна (само)оценка за периоди „преди“ и „след“, дължат се на народопсихология или на друг фактор… – тълкувания може да има много. Но е факт, че са доста любопитни. 35% от българите казват, че живеят по-добре от родителите си.

Едно място по-нагоре в класацията са либийците с 38%, а още по-напред афганистанците  – 40% от тях считат, че животът им е променен към по-хубаво.

Така излиза, че население, живеещо в постоянни военни конфликти доста години, са изказва по-благосклонно към живота си от българите.

Но отново следва да се подчертае, че данните трябва да събудят размисъл в най-различни посоки, вместо шок – защото оценката на афганистанците е по-висока от тази на белгийци и французи, италианците са по-черногледи от нас, а в класацията по позитивност водят… виетнамците и нигерийците. Резонно може да се предположи дори, че в някои държави хората просто по-свободно изказват мнението си.

В проучването е зададен въпрос и за очакванията на живота на децата. Сравнителната оценка за нашата страна на социолозите е: „Близки до нашата страна са оценките за живота днес в Молдова, Франция и Италия, които също не показват завидна картина.

Нашите съседи от Северна Македония, Румъния, Гърция, Сърбия изглеждат по положително настроени към живота днес. Що се отнася до очакванията за живота на новите поколения в страната ни, нагласите са по-позитивни – както и в повечето страни по света, които оценяват настоящето или миналото си зле“.