След 5-годишна сага: Иван Костов осъди НАП

Иван Костов спечели дело срещу Националната агенция по приходите (НАП) за ревизионен акт, с който бившият премиер първоначално е уличен за неплатени данъци за няколко десетки хиляди лева. Пълната данъчна ревизия на Костов е разпоредена в края на 2018 година, когато на власт е третото правителство на Бойко Борисов.

Проверени са неговите доходи за петгодишен период – 2012-2017 година, но приходите и разходите са изчислени напълно произволно в ущърб на ревизирания, става ясно от решението на съда.

Следва истинска сага с данъчните, която продължава през следващите пет години, за да приключи с решението на първа инстанция на Административен съд – София град.

Данъчните не са признали заем на Костов и съпругата му към фирмата на дъщеря му Мина Костова, не са взели предвид притежавани от него сума преди началото на ревизията. Голяма част от спестяванията и вложенията на бившия премиер са вкарани в графата необясними приходи, включително пари на бащата на Костов.

Крайният резултат е, че през 2019 година НАП иска от бившия премиер плащането на повече от 31 000 лева данъци и 11 000 лева лихви.

От съдебното решение се разбира, че данъчните не са признали и сумата от 10000 лева в брой, която е била декларирана в публичната декларация на Иван Костов за 2011 година.

„Налични са данни за съществуването на тази сума в публично достъпната декларация пред Сметната палата за 2010 година, която е представена от жалбоподателя по настоящото дело и приета от съда. Тя е подадена от лицето много преди началото на ревизията. Съответно не може да се твърди, че сумата е вписана в декларацията във връзка с нея“, пише съдът.

НАП не са събрали доказателства, че Костов е изхарчил тези пари през 2011 година, но за сметка на това за обявили, че това са приходи, за които не са платени данъци.

Признаването на тази сума води до промени във всички изводи на ревизорите за периода след 2012 година. Съдът премахва от приходите на Иван Костов и сумата от 26 000 лева, която той е доказал, че не е негова, а е част от спестяванията на баща му.

В крайна сметка съдът отменя изцяло резвизионния акт на НАП и осъжда данъчните да платят на Костов сумата от 1212 лева разноски по делото.